Terminale lokale omroep RTV Focus weer verder in de problemen na uitspraak rechter

14 mrt , 13:50 Nieuws
schermafbeelding 2024 03 14 134800
Pexels
Chistine Spinder voorspelde twee weken geleden voor de Zwolse rechtbank dat de omroep RTV Focus ter ziele zou gaan als de bekostiging van ruim 90.000 euro niet in een keer zou worden betaald. De in terminale staat verkerende omroep krijgt geen gelijk van de rechter en mag de bekostiging niet gebruiken om schulden af te lossen. Dat is het verdict waarmee het voor de omroep vermoedelijk einde oefening is.
Het rommelt al sinds het begin dat de omroep de licentie als lokale omroep kreeg. Het leidende duo Christine Spinder en Paul Oosterbaan fungeerden zo ongeveer als een dictators duo binnen de omroep. Dit kwam vooral tot uiting toen voormalige stagiairs de media opzochten om de werkelijke gang van zaken bij de omroep uit de doeken te doen. En dat zou niet misstaan bij recente mistanden bij landelijke omroepen. Al zo'n vier jaar heerste er een schrikbewind binnen de omroep. Intimidatie en grensoverschrijdend gedrag leken aan de orde van de dag. Stagiaires zaten huilend op de redactie, kregen geen begeleiding en werden zonder ervaring de straat op gestuurd. Een voormalig stagiair zegt: "Elke dag ging ik met tegenzin naar stage, een plek waar ik nooit alleen wilde zijn met de leidinggevenden.'' Zo vallen de termen dat er weinig tot niets te leren was, geen begeleiding, geen prettige werkomgeving en een gebrek aan professionaliteit en vakkennis bij de leidinggevenden. Na deze aantijgingen reageerden Paul Oosterbaan en Christine Spinder niet op vragen van de media of dat men verantwoording wilde afleggen voor de gang van zaken. Ook nu ontkent Spinder de misstanden nog steeds.

Na alles wat er gebeurd is heeft niemand meer geloof in RTV Focus.

Spinder en Oosterbaan verwijten iedereen dat de omroep ter ziele gaat. De gemeente Zwolle, het vordert 35.000 euro bekostiging terug, de media die een negatief beeld schetsen van de omroep, maar ook de coronacrisis. Zonder zelf eerst in de spiegel te kijken, met name omdat de beide bestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan een financiële wanorde door een medewerker een buitensporig salaris te geven en een zeer duur leasecontract aan te gaan. Daarvoor was er al de kwestie met de Stadkamer en niet afdragen van de huurpenningen. Ook kwam er geen verantwoording hierover.

De rechtbank Zwolle heeft nu besloten dat de omroep de 100.000 euro aan schulden niet af mag lossen met de bekostiging die men van de overheid krijgt. Dat is een slordige 90.000 euro. Dit komt nog eens boven het negatieve advies dat de Zwolse raad gaf over de omroep aan het Commissariaat van de Media waardoor mogelijk de licentie wordt ingetrokken.

Dat de gemeente Zwolle maandelijks de bekostiging van de omroep gaat uitbetalen is met name boekhouder Christine Spinder tegen het zere been en oreerde tijdens de rechtszaak dat de omroep failliet zou gaan als niet op korte termijn de helft van de volledige 90.000 euro in een keer opgehoest zou worden door de gemeente Zwolle. En daar gaat de rechter dus niet in mee, ondanks de smeekbede van Spinder. Volgens de rechter mag de gemeente maandelijks een bedrag van zo'n 8000 euro overboeken en dat geld mag niet worden gebruikt om de schulden af te lossen.
Nog altijd ontkent Spinder de gang van zaken op de werkvloer en dreigde al eens met aangifte tegen RTV Oost en de voormalige stagiaires. Wat uiteindelijk een loos dreigement bleek. Ook 1Zwolle kreeg het er van langs tijdens de rechtszaak. 1Zwolle en haar voorganger Weblog Zwolle kwamen naast RTV Oost met onthullingen over de gang van zaken binnen de omroep.