Zwolse raad geeft RTV Focus een kans op verbetering en stemt niet in met een handhavingsverzoek

Koen van Baal (SP)
Koen van Baal (SP)
Foto: Redactie

Een handhavingsverzoek kwam er niet en het blijft bij een signaal dat wordt afgegeven aan het Commissariaat voor de Media om te kijken of RTV Focus zich houdt aan de mediawet. SP, Swollwacht en VVD wilden het zwaardere middel van een handhavingsverzoek.

In principe zit de Zwolse raad met de handen in het haar omdat het niet veel kan doen aan de gang van zaken bij RTV Focus. Gemeenten hebben weliswaar de wettelijke taak voor het in stand houden van een lokale publieke omroep en kan alleen sturen op het programmabeleidbepalend orgaan (pbo). En ook daar schort het aan bij RTV Focus. Er is een kort verslag van het pbo waarbij vier mensen aanwezig waren. Twee mensen van RTV Focus en twee van de drie leden van het pbo. Wie de pbo-leden zijn is weggelakt.

Verontrustende berichten

Voor de SP, Swollwacht en VVD is het tijd om een hard signaal af te geven aan het CvdM met een handhavingsverzoek en niet zoals door het college is voorgesteld een melding af te geven. Koen van Baal (SP): ”Na de verontrustende berichten over RTV Focus zou het tijd zijn om goed debat te gaan voeren en maatregelen te nemen.” Het debat haalde meerderheid van de raad niet en ook een later ingediend amendement kreeg geen goedkeuring.

Wethouder Monique Schuttenbeld zegt: ”Op het afgeven van signaal aan het CvdM zal een toetsend onderzoek volgen. RTV Focus krijgt vervolgens de mogelijkheid om orde op zaken te stellen.” Ook verwijt ze RTV Focus dat het ‘constant in gebreke gebleven’, ook bij een evaluatie verzoek. Pas vlak voor de zwarte vlag viel kwam RTV Focus opdagen bij een evaluatie en zijn ook de benodigde stukken aangeleverd. Onder meer wordt nu gekeken naar de financiële huishouding van de omroep die bijna 90.000 euro per jaar opstrijkt.

Handhavingsverzoek

De drie partijen kregen dus niet de meerderheid voor een handhavingsverzoek. Onder meer de PvdA wil niet dat een zwaarder middel vertragend gaat werken. GroenLinks wil op zoek naar de randvoorwaarden voor een stabiele lokale omroep en het CDA wil wachten op een nieuwe escalatie om de volgende stap te zetten.

Schuttenbeld wil RTV Focus dus nog een kans geven zich te verbeteren. Daar sluit D66 zich bij aan en wil ook een tweede kans voor de omroep. Volgens GroenLinkser Patrick Pelman is er ook de mogelijkheid om randvoorwaarden te scheppen waaraan een lokale omroep moet voldoen.  Sylvia Bruggenkamp (Swollwacht) zegt: ”Dat er geen debat komt is jammer omdat een debat duidelijk had gemaakt of een zwaarder middel nodig is. Dit speelt natuurlijk al sinds 2020, me dunkt. We zijn niet te spreken over de gang van zaken, maar beter iets dan niets.”

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen