Zwolse politiek schrikt van ‘beerput’ die bij RTV Focus is opengegaan en stelt vragen

Het domein van RTV Focus in de Stadkamer
Het domein van RTV Focus in de Stadkamer
Foto: Google Maps

Dankzij goed onderzoekswerk van RTV Oost is de beerput bij RTV Focus opengegaan en is duidelijk geworden wat er bij de lokale omroep allemaal mis is. VVD, D66, PvdA en CDA willen nu duidelijkheid van wethouder Monique Schuttenbeld over de situatie bij de omroep waar schelden, intimideren, kleineren en grensoverschrijdend gedrag aan de orde van de dag was.

Een groot aantal stagiaires hebben bij RTV Oost een beeld geschetst van een omroep waar van alles mis is. Al vier jaar blijkt er van alles mis te zijn en dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden blijkt uit het verhaal van RTV Oost. Dit was wellicht ook al bekend voordat de licentie in oktober 2020 toen de vergunning van RTV Zwolle FM niet werd verlengd en aan RTV Focus gegund. De vier politieke partijen willen dan ook weten wanneer de misstanden bekend waren en of de raad actief hierover is geïnformeerd.

RTV Oost schetst een schrikbarend beeld van een omroep waar van alles mis is. Intimidatie en grensoverschrijdend gedrag lijken aan de orde van de dag. Stagiaires zaten huilend op de redactie, kregen geen begeleiding en werden zonder ervaring de straat op gestuurd. De omroep schetste een totaal ander beeld en ontkent nu ook nog dat er misstanden waren.

Rooskleurig beeld

Met name omdat ik 2018 al de eerste geluiden naar buiten kwamen dat het bij RTV Focus niet in de haak was is niet actief gecommuniceerd naar de raad. Er werd een zeer rooskleurig beeld geschetst van de omroep waarna de raad de licentie aan de omroep gunde, ten koste van de toenmalige omroep RTV Zwolle FM die wel voldeed aan alle eisen van het Commissariaat van de Media, maar ook een veilige werkplek bood aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en stagiaires.

VVD, D66, PvdA en CDA willen nu actief worden geïnformeerd door wethouder Monique Schuttenbeld over de stand van zaken en de aankomende evaluatie met de omroep. Maar ook willen de vier partijen weten wat er al bekend was bij Schuttenbeld naar aanleiding van een gesprek met een oud-medewerker. Ook trokken voormalige stagiaires bij haar aan de bel.

Het Commissariaat van de Media laat weten op dit moment niets met de vergunningverlening te kunnen doen. Wie echter kijkt naar de programmering van RTV Focus kan zien dat het bij lange na niet voldoet aan de eisen die de mediawet stelt aan een lokale omroep. De mediawet stelt eisen aan een omroep waaraan het moet voldoen en dat is meer dan het draaien van muziek. Daarbij zijn de programma’s die – voor een deel – voldoen overgenomen van de voormalige concurrent RTV Zwolle FM.

Evaluatie

Na de zomer komt er een evaluatie met de omroep over de eerste twee jaar met de licentie en zal worden gekeken of de omroep voldoet aan de eisen die worden gesteld aan een lokale omroep, maar ook of men de grootste beloften is nagekomen die men in 2020 heeft gedaan om de licentie te bemachtigen. De vier politieke partijen willen hiervan op de hoogte worden gehouden. Dan zal Schuttenbeld met de billen bloot moeten, ook met betrekking tot de rol van haar ambtenaar Cultuurbeleid in de licentieverlening.

Zowel Paul Oosterbaan ”Ik herken mij niet in het geschetste beeld”, als Christine Spinder ”Geen commentaar”, hebben zeer veel moeite om te reageren op alle aantijgingen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen