Faillissement dreigt voor ‘aanmodderend’ RTV Focus en krijgt nog vier maanden om orde op zaken te stellen

Burgemeester Roelenweg waar RTV Focus onderdak heeft gevonden
Burgemeester Roelenweg waar RTV Focus onderdak heeft gevonden
Foto: Google Maps

Het lijkt er op dat er na twee en een half  jaar aanmodderen een einde komt aan RTV Focus. Een faillissement dreigt nadat de omroep financieel nagenoeg onbestuurbaar is. De omroep krijgt nog tot half november de tijd om orde op zaken te stellen. Dat schrijft wethouder Monique Schuttenbeld aan de Zwolse raad. Met name zal het een goed werkend Programma Beleidsbepalend Orgaan moeten hebben.

Dankzij uitstekend uitzoekwerk van RTV Oost en 1Zwolle zijn in het recente verleden allerlei zaken aan het licht gekomen die het daglicht nauwelijks kunnen verdragen. De lokale omroep kwam vorig jaar onder vuur te liggen, nadat oud-stagiairs tegenover RTV Oost hadden verklaard over een angstcultuur, grensoverschrijdend gedrag en kleineren. Er heerste een angstcultuur voor stagiairs, er was een gebrek aan professionaliteit, er werd bij lange na niet voldaan aan de subsidievoorwaarden, ook was er een flinke huurachterstand en kwam er een rechtszaak vanwege uitgebleven betalingen. Daarnaast heeft RTV Focus nooit beschikt over een volwaardig PBO. Met name een Programma Beleidsbepalend Orgaan is een absolute voorwaarde voor het bestaan van een lokale omroep.

Betalingsregelingen

De financiële situatie van RTV Focus is zo penibel dat het nu probeert om betalingsregelingen te treffen met schuldeisers, maar ook moet het proberen om een volwaardig PBO op poten te zetten. Als dat niet lukt dan wordt de stekker uit de omroep getrokken. In februari van dit jaar trok het College van B en W aan de bel bij het Commissariaat voor de Media en diende het afgeven van een signaal af. Mocht het Commissariaat binnen een half jaar niet gereageerd hebben dan zou een handhavingsverzoek worden ingediend.

Er lijkt van alles mis te zijn binnen de omroep. Naast grensoverschrijdende zaken blijkt ook de bedrijfsvoering onvoldoende. Er werden geen financiële verantwoordingen, gecontroleerd door een onafhankelijke accountant, overlegd en ook schortte er van alles aan toen de cijfers wel werden ingediend. Daarnaast verliep de communicatie met de omroep op zijn zachtst gezegd nogal stroef. Op het allerlaatste moment werden nog cijfers aangeleverd door de omroep, maar dat bleek onvoldoende te zijn. Inmiddels heeft het tweehoofdige bestuur de financiële administratie verbeterd, maar nog moeten er afspraken worden gemaakt met schuldeisers. Deze schulden kwamen onlangs nog boven water. De ormoep moet alle zeilen bijzetten om een faillissement te voorkomen.

Prestatieafspraken

Begin dit jaar werden prestatieafspraken met de omroep afgesproken. Maar deze zijn slecht voor een deel gerealiseerd. Een aantal afspraken kunnen niet worden gerealiseerd omdat het geen lid is van de NLPO. Ook zijn tv-uitzendingen, voor zover die werden verzorgd, gestopt vanwege de hoge kosten. Ook is de omroep verhuisd naar een goedkopere locatie aan de Burgemeester Roelenweg.

RTV Focus heeft nu tot 13 november 2023 de tijd om een functionerend PBO in te stellen. Als een overzicht van de samenstelling van het PBO is ontvangen, zal het Commissariaat aan de gemeenteraad om advies vragen over de representativiteit van het nieuwe PBO. Afhankelijk van de uitkomst van dit advies bepaalt het Commissariaat of de aanwijzing van Stichting RTV Focus als lokale publieke omroep voor de gemeente Zwolle blijft gelden of moet worden ingetrokken. In het geval op 13 november 2023 geen PBO is gevormd, dan gaat het Commissariaat in principe over tot intrekking van de aanwijzing als lokale omroep voor de gemeente Zwolle  Daarbij zal er ook hulp worden gezocht bij een accountantskantoor om de subsidieverantwoording van RTV Focus te bekijken. De verwachting is dat in het najaar een een vorm van verantwoording is opgesteld.

Streekomroepen

Mocht RTV Focus het nog uit kunnen zingen tot het einde van de periode van vijf jaar dan nog komt er vermoedelijk een einde aan de licentie. De lokale omroepen moeten dan opgaan in een zogenaamde streekomroep. In de afgelopen tijd heeft de omroep zelf de eigen glazen ingegooid en de samenwerking met de lokale omroepen in Kampen, Hattem en Zwartwaterland beëindigd, onder meer vanwege het niet nakomen van financiële verplichtingen. Inmiddels is 1Zwolle opgestaan met een eigen nieuwsdienst in samenwerking met 1Zwolleradio. Ook in de andere drie gemeenten wordt driftig samengewerkt om te komen tot de gewenste streekomroep.

Lees meer over RTV Focus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen