Opnieuw raadsvragen over situatie RTV Focus, hoe diep zit de omroep in de puree

Foto: Pixabay

Was het bij het college van b en w bekend dat RTV Focus de dag nadat het een milde tik over de vingers had gekregen dat het voor de rechter moest verschijnen vanwege niet betaalde rekeningen van een fotopersbureau? De omroep kwam niet opdagen en dat levert bedenkingen op bij de vragenstellers SP, VVD en Swollwacht. Zij willen weten hoe diep de omroep in de puree zit, zowel financieel als organisatorisch.

De drie partijen hadden bij het college van b en w en de andere raadsfracties gevraagd of de melding naar het Commissariaat van de Media verstevigd kon worden door een handhavingsverzoek te doen naar de mediawaakhond. Een meerderheid van de raad streek zich over het hart en liet het bij de mildere vorm van een melding en de kans op verbetering. De omroep had vlak voor het verstrijken van de einddatum toch nog een financiële verantwoording en een verbeterplan bij het college van b en w neergelegd. Dit geeft echter reden tot nadere vragen van de drie partijen over de financiële situatie bij de omroep en of het verbeterplan voldoende is.

Rechtszaak

Wat de drie partijen steekt is dat de omroep voor de Zwolse rechtbank werd gedaagd door een fotopersbureau vanwege onbetaalde rekeningen. De omroep liet het echter tot een rechtszaak komen, maar kwam zelf niet opdagen,. Als de omroep verliest kan het ‘schadebedrag’ fors oplopen en de vraag is of dit betaald kan worden. Naar verluid heeft de omroep ook betalingsachterstanden op de huurpenningen van de Stadkamer waar ruimtes worden gehuurd. Dit doet de drie partijen vermoeden dat de omroep op beoogde afspraken die zijn gemaakt om te verbeteren. Daarbij komt de vraag of de Stadkamer goederen heeft aangeschaft ten bate van RTV Focus. Het college van b en w ontkent dit, maar geeft geen openheid van zaken. Ook niet op WOO-verzoeken van de media. Ook willen de partijen weten of het college gaat bijdragen als de omroep de financiële verplichtingen niet na kan komen. De omroep krijgt jaarlijks een slordige 90.000 euro als bekostiging.

Themadebat

De vraag is hoe diep RTV Focus in de puree zit. Naar aanleiding van de berichtgeving over vermeende misstanden bij de omroep, niet betaalde huurpenningen aan de Stadkamer en dat de omroep zich niet aan de mediawet houdt de gemoederen flink bezig. Naar verluid komt er nog een themadebat over de omroep, waarover de vraagstellers melding doen. Het is echter nog niet bekend of en wanneer dit debat gehouden gaat worden. Wel willen de vraagstellers voor dit debat antwoorden van het college van b en w.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen