Zwolse lokale omroep RTV Focus krijgt serieuze tik over de vingers en krijgt nog een tweede en laatste kans

Foto: Redactie

Naar aanleiding van artikelen van RTV Oost en Weblog Zwolle grijpt de gemeente in bij RTV Focus. Het is beroerd gesteld met de omroep, maar krijgt nog wel een kans. Er is een signaal afgegeven naar het Commissariaat van de Media. Dat blijkt uit beantwoording van vragen uit de raad. Het college van b en w geeft de omroep een tik over de vingers.

Het is nog een afgezwakte vorm, de gemeente was van plan om handhavingsverzoek in te dienen bij het CvdM. Dan moet het CvdM optreden tegen een lokale omroep die de regels overtreedt. Op het allerlaatste moment heeft RTV Focus alsnog de verplichte financiële stukken aangeleverd en kan gekeken worden hoe is omgegaan met de bekostiging. Wel is er een signaal uitgegaan dat er van alles mis is bij de omroep. Eind vorig jaar zou er een evaluatie zijn met de omroep, maar dat bleek niet mogelijk. Dit naar aanleiding van verhalen die zijn verschenen in de media over grensoverschrijdend gedrag, niet betalen van huurpenningen aan de Stadkamer, inbraken op het wifi-netwerk van de Stadkamer en het niet voldoen aan de financiële afrekening naar de gemeente. Daarbij houdt de omroep zich ook niet aan de mediawet en verzorgt een lokaal media-aanbod zoals in de wet is voorgeschreven

Huurachterstand

Wat er met de financiën aan de hand is, weet de gemeente nog niet. Pas op het allerlaatste moment zijn er gegevens aangeleverd die nog bekeken moeten worden. Wel heeft de omroep sinds mei van 2021 een huurachterstand en is er nog geen verbetering. De Stadkamer overweegt vervolgstappen te ondernemen. De omroep krijgt een slordige tachtigduizend euro per jaar als bekostiging. Deze verplichte verantwoording is op het allerlaatste moment ingeleverd bij de gemeente. De gemeente ziet het niet voldoen aan een sluitende begroting en de informatieplicht als een ernstig signaal van mogelijke financiële problemen bij de omroep. Het
college weegt dit mee in een separaat voorstel aan de gemeenteraad hoe nu verder om te gaan met deze situatie.

Radio Zwolle

De grote vraag rijst of de gemeenteraad in 2020 op het verkeerde paard heeft gewed door de licentie van RTV Zwolle FM te gunnen aan RTV Focus. Het is bekend dat de raad af wilde rekenen met het verleden van RTV Zwolle FM, toen nog RTV Zoo. Op het moment van overdracht functioneerde RTV Zwolle FM als een volwaardige lokale omroep. RTV Focus kwam met bijna onwerkelijke plannen voor de komende jaren, waarvan bitter weinig is gerealiseerd. Een aantal mensen van RTV Zwolle FM is nog steeds actief als Radio Zwolle en staan klaar om eventueel de licentie over te nemen mocht het helemaal uit de hand lopen met RTV Focus.

Samenwerking

Ook een belangrijk signaal is dat RTV Focus is afgehaakt bij samenwerkingsplannen. Waar RTV Zwolle FM volop in bespreking was om een samenwerking aan te gaan met RTV Oost is dit van de baan, net als regionale samenwerking om te komen tot een regionale streekomroepen waarin de lokale omroepen samenwerken. Daarnaast heeft de omroep een niet-functionerend PBO, wat ook een voorwaarde is voor licentieverlening.

Het college geeft RTV Focus een forse tik over de vingers en geeft de omroep de kans om zich te verbeteren. Een handhavingsverzoek blijft in de lucht hangen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen