Komt er dan toch een einde aan de ‘NPO van Zwolle’

Foto: Pixabay

Met ronkende teksten wist RTV Focus de licentie als lokale omroep in oktober 2020 te bemachtigen. Het presenteerde zich als het ‘NPO’ van Zwolle. De enige vergelijking die gemaakt kan worden tussen de Zwolse omroep en de landelijke is het rapport over grensoverschrijdend gedrag dat onlangs is verschenen. En nu volgt vermoedelijk het advies aan het Commissariaat van de Media om de licentie in te trekken omdat het weer geen functionerend PBO op de been heeft weten te krijgen.

Vrij kort nadat RTV Focus de licentie binnen had kwamen er al meldingen van grens overschrijdend gedrag. Schreeuwen, kleineren, respectloos gedrag; het zijn zo maar kreten die voormalige stagiaires van de omroep in de media meldden. Aan RTV Oost vertellen ze: ”Angst en stress overheersten, huilende studenten waren maandenlang geen uitzondering bij de lokale omroep van Zwolle.” Meerdere oud-stagiairs vertellen bang te zijn geweest om alleen in een ruimte te zijn met de leidinggevenden.

Financiële malaise

Daarmee werd een beerput opengetrokken. Er kwam nog veel meer tevoorschijn zoals niet betaalde huurpenningen aan de Stadkamer en achterstallige betalingen aan een fotopersbureau waarbij zelfs de rechtbank ingeschakeld moest worden. Daarbij beschikte de omroep vanaf het begin ook niet over een goed functionerend PBO. Dit alles maakte dat de omroep zichzelf in diskrediet heeft gebracht. Nu blijkt ook nog eens dat een dure medewerker en een heel duur leasecontract de omroep verder in een financiële malaise heeft gebracht. Daarbij vordert de gemeente Zwolle ook nog eens een deel van de subsidie terug en wordt het subsidiebedrag maandelijks betaald om te voorkomen dat hiermee schulden worden afbetaald. Hoe de omroep er financieel voor staat is niet duidelijk. Dit komt vooral  omdat de omroep, aanvankelijk geen en later summier, onvoldoende verantwoording aflegde.

Maat is vol

De maat lijkt nu echter vol. RTV Focus kreeg nog uitstel tot half november om alsnog een fatsoenlijk PBO aan te leveren. Maar dat is niet gelukt. Wel kwam de omroep met zeven namen, waarvan een zich inmiddels heeft teruggetrokken. Twee leden zitten in het PBO op persoonlijke titel waarmee het zakt onder het vereiste aantal van vijf leden. Daarmee gaat er een negatief advies uit naar het Commissariaat van de Media die vervolgens een afweging moet maken. Het is aan de raad om dit te bekrachtigen.

Flop van jewelste

Ook bestuurlijk klopte het niet bij de omroep. Gedreven door Christine Spinder en Paul Oosterbaan werd de omroep een flop van jewelste en een veredelde persberichtenknipfabriek. Beiden voerden de ‘redactie’ aan, maar waren ook de enige twee bestuursleden. En door het ontbreken van een deugdelijk PBO was er geen enkel toezicht op de gang van zaken binnen de omroep. 1Zwolle ontdekte dat de omroep de reclameregels schond door extern aangeleverde reclame verpakt in nieuwsartikelen op de website te publiceren. Klaarblijkelijk inde de omroep nog eens voor 60.000 euro aan inkomsten, zo blijkt uit een opgave uit 2021. Een jaar later was dit gedaald naar 91.000 euro Voor dat bedrag werd op de radio werd alleen nog muziek uitgezonden en aan televisiewerk werd al helemaal niets meer gedaan. Niets dekte de lading RTV meer en bleef alleen het knippen en plakken van berichtjes over. En daarvoor werd ruim 80.000 euro subsidie verstrekt. Het gemeenschapsgeld verdampte in een dure medewerker én een te dure leaseauto.

Lees meer over RTV Focus

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen