SP en VVD hebben grote zorgen over huurpenningen RTV Focus aan Stadkamer

RTV Focus huist al vier jaar in de Stadkamer
RTV Focus huist al vier jaar in de Stadkamer
Foto: Google Maps

Koen van Baal (SP) en Thijmen Prins (VVD) vragen het college van b en w om opheldering over de huurpenningen die RTV Focus wel of niet heeft betaald aan de Stadkamer voor de periode dat zij een verdieping ‘huren’. De omroep huist sinds december 2018 in de Stadkamer en de beide partijen willen opheldering over de gang van zaken.

Van Baal en Prins vuren een aantal vragen af op het college. Want naast het -vermoedelijk- niet betalen van huurpenningen zijn er meer zaken die de aandacht trekken. Zo wil de VVD weten of RTV Focus gebruikt heeft gemaakt van subsidiegelden om apparatuur te kopen die voor de Stadkamer waren bedoeld.

Het eerste wat opvalt is dat RTV Focus in december 2018 verhuisde naar een verdieping in de Stadkamer en de vraag is wie dit mogelijk heeft gemaakt en tegen welke voorwaarden. In het jaarverslag van de Stadkamer over 2020 is terug te vinden dat er een bedrag van zevenduizend euro aan verhuur is binnengekomen, waar de verhuur was begroot op 22.000 euro. Daarbij staat dat de beoogde verhuur aan RTV Focus is verschoven naar 2021. De vraag is of dit bedrag door RTV Focus is betaald of dat er andere huurinkomsten waren. Ook zijn er bedenkingen onder welke voorwaarden de omroep intrek heeft genomen in de Stadkamer en wie daarvoor verantwoordelijk waren. VVD’er Prins wil weten of de gemeente Zwolle een (ook) rol hierin heeft gespeeld. Van Baal (SP) stelt in zijn vragen dat de suggestie is gewekt dat de gemeente Zwolle actief RTV Focus naar voren heeft geschoven als huurder in de Stadkamer. En wil ook weten hoeveel huur er door RTV Focus al dan niet is betaald in de vier jaar dat zij in het pand zitten.

Enige vorm van transparantie hierover is niet te krijgen. Het is niet bekend of RTV Focus verantwoording aflegt voor de ontvangen bekostiging en de gemeente als Stadkamer zijn zo gesloten als een oester als er vragen worden gesteld over afspraken met RTV Focus voor het onderdak. Ook vist de media met herhaaldelijke WOB/WOO-verzoeken achter het net.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen