Zwolse raad velt het vonnis over noodlijdende omroep RTV Focus

Foto: Pexels

De Zwolse raad heeft het vonnis geveld over RTV Focus. De omroep deed maandag nog een uiterste poging met een bijna lachwekkende brief aan de raad om het tij te keren en de raadsleden op andere gedachten te brengen. Er zou wel een pbo zijn dat voldoet aan de gestelde eisen en de auteurs stellen dat RTV Focus een levendige omroep is. Daar trapte de raad niet in en er gaat nu een negatief advies naar het Commissariaat voor de Media. Met dit advies kan de stekker uit de omroep worden getrokken.

Of de stekker eruit gaat is aan het Commissariaat voor de Media, maar met de geschiedenis van RTV Focus is schokkend. Huurachterstanden, schulden en grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van zeer jonge stagiaires kan niet door de beugel. De omroep int zo’n 90.000 euro per jaar en daarvoor is alleen een website overgebleven waar geknipte en geplakte berichten staan. Daarnaast werd er fors betaald aan een medewerker en een leaseauto. Onlangs stond de omroep nog voor de rechtbank en riep de gemeente Zwolle ter verantwoording om de bekostiging niet per maand te betalen, maar het volle pond in een keer. Daarnaast vordert de gemeente Zwolle ook nog eens een bedrag van 35000 euro terug.

Schulden

Het mag duidelijk zijn dat als de schulden bij elkaar worden opgeteld dat de omroep kampt met een schuld van zo’n 100.000 euro. Toen de omroep nog in de Stadkamer zat bleek het al een slechte betaler en bouwde een forse huurschuld op. Daarnaast zou de omroep voor zo’n 60.000 euro aan ‘diensten’ hebben geleverd aan de Stadkamer. Onduidelijk is welke diensten dat zijn geweest. Ook is toentertijd gebleken dat omroep ook nog eens ingebroken had op het netwerk van de Stadkamer.

Toen bleek ook de ’terreur’ van Paul Oosterbaan en Christine Spinder jegens stagiaires. Daarop werd de erkenning als leerbedrijf ingetrokken en mocht de omroep geen stagiaires meer aantrekken. Dat de omroep leefde van stagiaires is duidelijk, maar deze werden niet gefaciliteerd en moesten met eigen middelen reportages maken of verhalen schrijven.

Wanbetaling

Wat RTV Focus kenmerkt is dat het altijd te laat of op het allerlaatste moment reageert of zoals vaak dat er helemaal geen reactie komt. Kenmerkend is de brief die vlak voor de raadsvergadering van maandag op de mat van de raadsleden viel. Daarin wordt de omroep afgeschilderd als een kwalitatief goede omroep die op alle punten goed scoort, met uitzondering van het pbo. Er wordt gesteld dat er wel een goed functionerend pbo bij de omroep aanwezig is. Ook wil het in samenwerking met lokale omroepen in de regio een gooi doen naar een streekradio dat in 2026 vorm moet krijgen. Spinder en Oosterbaan vergeten erbij te zetten dat ze uit dit samenwerkingsverband zijn geknikkerd, onder meer vanwege wanbetalingen. Het lijkt niet dat deze omroepen RTV Focus weer met open armen gaan ontvangen.

Het lijkt bijna op narcistisch gedrag zoals men zichzelf voorspiegelt aan de raad. Men legt de schuld altijd bij een ander neer en kan er zelf niets aan doen. Ook de schulden kunnen niet worden terugbetaald als de gemeente niet met een zak met geld over de brug komt en de 35000 euro terugvordert.

Aan het geklungel van RTV Focus moet nu maar een einde komen oordeelt de voltallige raad. Dus gaat er een negatief advies uit naar het Commissariaat voor de Media. Het is nu afwachten wat de mediawaakhond gaat doen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen