Directie RTV Focus doet aangifte tegen voormalige stagiaires en RTV Oost wegens smaad

De Stadkamer in Zwolle waar RTV Focus een plek heeft
De Stadkamer in Zwolle waar RTV Focus een plek heeft
Foto: Redactie

De directie van RTV Focus heeft aangifte gedaan tegen de voormalige stagiaires en RTV Oost vanwege smaad. Het gaat over de berichtgeving van de omroep over misstanden binnen de omroep. In juni kwamen de eerste klachten binnen over de werksituatie binnen de lokale omroep.

De stagiaires stuurden in juni een brief naar de onderwijsinstellingen die stageplekken hadden binnen de omroep. De klachten hadden betrekking op een onveilige werksituatie, onvoldoende begeleiding, intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag.

Vervolgens heeft het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) een onderzoek gestart en mag RTV Focus een half jaar geen stagiaires begeleiden. Ook is er contact geweest met het Commissariaat van de Media die er op toeziet of de mediawet wordt nageleefd, Ook de gemeente Zwolle heeft gekeken of RTV Focus voldoet aan de omroeplicentie en of het voldoet aan de vereisten. Het schort daarbij al aan een Programma Bepalend Orgaan dat niet actief is. Al eerder was aangedrongen bij de omroep op het niet functioneren van een PBO. Dat was zonder resultaat. Ook ontbreekt het bij de omroep aan een toezichthoudend orgaan, zoals een Raad van Toezicht. Ook zou halverwege de licentieperiode een evaluatie worden gehouden om te kijken naar de kwaliteit van de omroep. Dit onderzoek is vertraagd omdat het contact met RTV Focus uiterst moeizaam is. in dit onderzoek is ook het functioneren van het PBO betrokken.

Op korte termijn zal een gesprek zijn met vertegenwoordiging van de onderwijsinstellingen. Dit wordt meegenomen in de evaluatie van de gemeente Zwolle die eind dit jaar wordt verwacht.

De gemeente Zwolle wil zich een goed beeld kunnen vormen over de situatie bij de omroep en wordt er een gesprek gevoerd met de omroep vanwege wederhoor. Het onderzoek naar het functioneren van RTV Focus en het PBO was opgestart voordat de berichtgeving opgang kwam, alleen verliep deze opstart moeizaam. Er is daarom besloten om samen met een vertegenwoordiger van de onderwijsinstellingen een gesprek in te plannen met RTV Focus om hun kant van het verhaal te horen.

In een reactie laat hoofdredacteur Henk Jan Karsten van RTV Oost weten dat hij niet door de politie of Paul Oosterbaan zelf op de hoogte is gebracht van een aangifte. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de berichtgeving van RTV Oost over de misstanden bij de lokale omroep zorgvuldig is geweest.

♦♦♦

  • Wil je niets missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Of blijf op de hoogte via Facebook of Twitter
  • Lokaal(pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
  • Adverteren op Zwolle.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Zwolle Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Serge Klaassen via de telefoon: 06-36455297 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected]

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen