CGK blijft tot op het bot verdeeld over de 'vrouwenkwestie': gemeenten moeten zich schikken

17 feb , 15:16 Nieuws
schermafbeelding 2024 02 17 151357
Pixabay
Het dreigement van de rechterflank van de CGK is duidelijk over de 'vrouwenkwestie' binnen de kerk: gemeenten moeten zich schikken of vertrekken. Het kerkverband met zo'n 180 kerken is tot op het bot verdeeld als het gaat om taken van vrouwen in de kerk. Die kunnen in de ogen van de rechterflank geen taak binnen de kerk hebben. CGK Zwolle is een van de kerken waar het om gaat als het om vrouwen in het ambt gaat.
Het rommelt al jaren binnen de CGK. Of het gaat om homoseksualiteit of om de rol van de vrouw, progressievere kerken staan lijnrecht tegenover de dogma's van de behoudende kerken. Met name de conservatieve stroming binnen de kerk is steevast tegen een prominentere rol van vrouwen. Zij kunnen in hun ogen geen ouderling, diaken of predikant worden. De vrijere stroming ziet daarin geen belemmering en wil, of heeft, vrouwen in het ambt.

Muitende gemeenten

Het Christelijk Gereformeerd Beraad slaat met de vuist op tafel en stelt dat het vertrek van de 'muitende' gemeenten een voorwaarde is om de eenheid te bewaren. Het is schikken of vertrekken volgens de groep predikanten die tegen het vrouwenambt zijn. Dit werd duidelijk uit een brief die vrijdag naar alle kerken is gestuurd. Op grond van de Bijbel kunnen gemeenten met vrouwelijke ouderlingen of diakenen niet worden gedoogd, zo wordt gesteld. Er is een onhoudbare situatie ontstaan binnen de kerk en daar moet een einde aan komen en dat kan alleen als de gemeenten met vrouwen in het ambt vertrekken of zich gaan schikken. Ze willen geen ruimte geven aan de plaatselijke kerken omdat ze dan niet aanspreekbaar zijn op afwijkingen in leer en leven. Want ook zal men ook homoseksuele stellen aan het avondmaal moeten toestaan. Ook in de kwestie over homoseksualiteit ligt het beraad op ramkoers met progressievere gemeenten. Als alle kerken niet op een lijn komen dan barst de bom en moeten de progressievere gemeenten vertrekken, luidt het oordeel. Het gaat om zo'n kwart van de gemeenten die zijn aangesloten bij de CGK. Waaronder de CGK in Zwolle waar vrouwen als ouderling of diaken actief zijn en homoseksuele stellen van harte welkom.

Lees meer over de vrouwen- en homokwestie binnen de CGK