Het raadsdebat begon met het voorstel van Evelina Bijleveld van Swollwacht om het agendapunt besluitvorming over vluchtelingenopvang de Tippe van de agenda te halen. Het voorstel haalde het niet en dus wordt er vanavond besloten. Voorafgaande aan de raadsvergadering werd er van twee kanten gedemonstreerd, zowel voor- als tegenstanders van de opvang. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, de Mobiele Eenheid werd ingezet.
Johran Willegers (VVD) vind het verzoek om het besluit te verplaatsen na de zomer begrijpelijk. Swollwacht wil het besluit uitstellen na de zomer voor bezinning en een eerlijk besluitvormingsproces. Volgens burgemeester Peter Snijders heeft de raad zeker een rol, ook omdat al is besloten dat de opvang in de Tippe komt. Hij wil bekrachtiging van de raad hiervoor.
Peter Snijders: ''Het onderwerp roept veel op. Mensen maken zich zorgen en boos. Vooral als de raad het besluit neemt. Ik heb oprecht begrip voor iedere emotie. Maar ieder raadslid moet zich vrij uit kunnen spreken.'' Hij wijst op het democratisch proces wat ongestoord door moet kunnen gaan. Hij wil geen ordeverstoringen van de publieke tribune.
Er waren een zestal emotionele bijdragen van een aantal insprekers waarbij de angst regeert, maar ook dat de buurt geen inspraak heeft gehad bij het besluit om de opvang in de Tippe te vestigen. ''Het vertrouwen in de overheid is geschaad'', zegt een van de inspreeksters. Een andere inspreekster verwacht een waardedaling van haar in aanbouw zijnde woning, maar ook dat het gevaarlijk wordt voor haar kinderen. ''Dit besluit botst met een democratisch besluit'', zegt een andere inspreker en vindt opvang voor 400 mensen teveel. Ruimtelijk, sociaal en maatschappelijk is het niet te doen. Dit verdient een zorgvuldige heroverweging. Een verstandige keuze is om het besluit uit te stellen.'' De laatste inspreker vraagt de raad om tegen het voorstel te stemmen.
De raad is aan zet. SP'er Brammert Geerling wil dat de opvang wordt verminderd naar 300 vluchtelingen. CDA en PvdA willen een maximalisering van 400 vluchtelingen. Swollwacht kwam met de motie om het besluit in te trekken en een transparant participatieproces te beginnen. CDA en ChristenUnie willen een plek waar mensen samen kunnen leven, zowel de omwonenden als de vluchtelingen.
Wethouder Anja Roelfs zegt dat met 300 vluchtelingen te leven valt. Maar locaties liggen niet voor het oprapen. Nog steeds wordt gezocht naar geschikte locaties. Ook moet er nog worden gekeken of de grond in eigen hand wordt gehouden. VVD en ChristenUnie willen een politiepost in het vluchtelingencentrum en dit past binnen het dienstverleningsconcept. Het is aan de politie om hieraan invulling te geven, samen met andere partners.
Evelina Bijleveld blijft haar hakken in het zand steken tegen ook een verlaging van het aantal vluchtelingen. Wel wordt ingestemd met een maximalisering van 400 vluchtelingen. Bijleveld blijft erbij dat er inspraak van de buurt moet komen en bleef tegen de moties stemmen, die echter wel werden aangenomen. Erkut Ercan wil geen politiepost in het centrum, dit om framevorming te voorkomen.
Het werd wel duidelijk dat er een grote steun is vanuit de Zwolse raad voor de vluchtelingenopgang in de Tippe. Wel is het zaak om de opvang goed te organiseren. ''Zwolle neemt verantwoordelijkheid, Zwolle kan dat'', zei Lizet Klein Nagelvoort.
Emotioneel verhaal Cankut Ercan (Volt) over het vluchtelingendebat: 'iedereen is een gelukszoeker'
Zwolle wil permanente opvang voor 400 asielzoekers in wijk De Tippe in Stadshagen
Stadshagen laat zich van zijn slechte kant zien als het gaat om opvang van vluchtelingen in de wijk