Urker dominee verwijt CGK Zwolle ‘machogedrag’ na bevestiging vrouwelijke ambtsdragers

De bevestiging van vrouwelijke ambtsdragers komt CGK op zware kritiek te staan
De bevestiging van vrouwelijke ambtsdragers komt CGK op zware kritiek te staan
Foto: Still Verrijzeniskerk

Dominee Alwin Uitslag van de  Eben Haëzerkerk op Urk verwijt de Christelijk Gereformeerd Kerk in Zwolle ‘mannelijk machogedrag’ nu het zondag vier vrouwelijke ambtsdragers heeft bevestigd in de kerkelijke gemeente. En dat is niet zoals de synode van de CGK het graag ziet, of beter het eist dat vrouwen geen functie krijgen binnen de kerken.

Vrouwen mogen volgens de CGK-synode koffiezetten en rondbrengen, maar een kerkelijke functie ziet het niet zitten en eist van de aangesloten kerken om dit beleid te volgen. CGK Zwolle, met drie kerken en zo’n 5000 leden, trekt zich weinig aan van dit dictaat en heeft zondag vier vrouwen bevestigd als ambtsdragers. Dat kwam de kerk op een ‘reprimande’ te staan van de Urker dominee Alwin Uitslag met de verwensing van een Zwols staaltje van mannelijk machogedrag.

Het is nog maar vier weken geleden dat de Generale Synode van de Christelijk Gereformeerde Kerk besloot om geen ambtsdragers toe te staan in haar kerken, maar dat is tegen het zere been van de liberale Zwolse kerk. Al jaren ligt de Zwolse CGK onder het vergrootglas binnen de CGK omdat het ook een liberaal standpunt inneemt in haar homo-standpunt.

De reacties op de sociale media zijn niet mals.

Een aantal reacties:

  • Ik mag toch aannemen dat “CGKZwolle per direct geen CGK meer mag heten? Zo niet: verlaat als Bewaar-het-pand-gemeenten de CGK en zoek elders kerkelijk onderdak.
  • Heel beschamend en intriest dat CGK Zwolle dit besluit neemt in weerwil van de recente Synodebesluiten. ‘Zwolle’ draagt hiermee evident uit dat gehoorzaamheid en nederigheid geen onderdeel meer is van kerkelijke en christelijke geloofstraditie.
  • Onze keuze was de CGK en dat zal het ook blijven, gezien de Synode uitspraak. Zwolle kan zich aansluiten bijv. bij de PKN, gezien de Synode uitspraak. Nogmaals Zwolle: vecht niet langer, zoek een plek waar je geloof weer tot bloei komt, waar geen strijd meer te voeren is.
  • Besluit Zwolle is Bijbel-onwaardig.Vorm en inhoud van het #kerkrecht doen ertoe, omdat zij uitdrukking geven aan de representatie van Christus. Besluiten die de eigen jurisdictie te buitengaan, zijn schadelijk voor cgknl kerkverband
  • Besluit Zwolle is Bijbel-onwaardig.
  • De kerkenraad van de CGK Zwolle zal binnenkort tijdens een bijzondere kerkvisitatie “broederlijk’ worden vermaand en met raad en daad worden bijgestaan en zo te doen wat zal strekken tot vrede, opbouw en welzijn van de kerken.
  • CGK Zwolle heeft er een potje armpje-drukken van gemaakt. Ze zijn bewust aan het provoceren en ondermijnen de eenheid van de CGK. En daarnaast is de bijbel gewoon duidelijk dat vrouwelijke ouderlingen en predikanten niet mogen.
  • Wordt een eng clubje wat overblijft dan. Overigens, wat is een gscgk-kerk?
  • CGK Zwolle durft moedig verder te kijken dan het kerkisme dat hieronder de toon zet.
  • Als antwoord op Alwin Uitslag: Wat geeft u, als herder en leraar, een ondermaatse reactie op de keuze van CGKZwolle; de woordkeuze is beneden peil en een predikant onwaardig.

Homostandpunt

Het blijkt dat de mensen die de orthodoxe kerkstijl aanhangen met name met afschuw reageren op het Zwolse standpunt. Naast deze clash met de synode heeft de CGK in Zwolle ook nog een appeltje te schillen met de classis, waarbij kerken zijn verbonden die voor het merendeel in de biblebelt liggen, over het liberale homostandpunt. Ook daar moet nog een uitspraak over komen vanuit de classis en ook daar ligt CGK Zwolle zwaar onder vuur.

Lees ook:

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen