CGK Zwolle neemt stap over vrouwenkwestie: volwaardige plek voor vrouwen in de kerk

CGK Zwolle neemt standpunt in bij vrouwenkwestie
Foto: Pixabay

CGK Zwolle heeft een forse stap voorwaarts gezet en geeft vrouwen een volwaardige plek in de kerk. Het is de voortzetting van het liberale beleid dat de kerk al jaren voert. Vrouwen mogen ouderling, diaken en predikant worden in de Zwolse kerk.

CGK Zwolle zit al jarenlang in een spagaat tussen het eigen beleid en dat van de behoudende synode, een samenwerking tussen diverse CGK-kerken in de regio.  Een paar maanden geleden heeft de Zwolse kerk de leden gevraagd hoe zij in deze kwestie stonden en een meerderheid steunt het liberale beleid. Met deze boodschap ging de kerk naar de synodevergadering in Nunspeet. En daarmee geeft het een voorzet op de synodevergadering die in 2022 wordt gehouden over dit onderwerp. Eerder werd vanuit de synode gedreigd CGK Zwolle eruit te gooien. De synode worstelt al jaren met het vrouwenstandpunt, maar ook met homo-acceptatie in de kerk. Op beide vlakken is CGK Zwolle een voorloper. Vooral nu het een besluit heeft genomen in de vrouwenkwestie is het de vraag hoe de Synode volgend jaar gaat reageren.

Het probleem in de CGK is dat kerken tot op het bot zijn verdeeld als het gaat om de vrouwenkwestie en homoseksuele relaties. Al jaren is er spanning op dit vlak. De ene gemeente is voor een liberaal beleid, de andere kerk is hartgrondig tegen. En dit wordt nog weer eens duidelijk als het gaat om het Zwolse standpunt. Hoe de andere CGK-kerken gaan reageren is nog maar de vraag.

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden