Castreren en steriliseren van katten en konijnen

Dierenarts Ton Aalders en Panda
Foto:

Maandelijks schrijft dierenarts Ton Aalders over de dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland. Dit keer gaat het over het castreren/steriliseren van poezen en konijnen.

KATER Waarom adviseren wij castratie van de kater? De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren daarom om de kater rond deze leeftijd te laten castreren. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren. Anders kan de kat het sproeigedrag aanleren en in 5 % van de gevallen kan de sproeiende kater blijven sproeien ondanks de castratie. De voordelen van castratie zijn: minder kans op sproeien of plassen in huis, minder sterke urinegeur, minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten, geen kans meer op ongewenste kittens.

POES De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd. De voordelen van het steriliseren zijn: geen krolsheden meer, geen ongewenste dracht, geen baarmoederontsteking of tumor, verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.

KONIJN Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U verkleint hiermee de kans dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden laten steriliseren. Ook is het aan te raden om mannetjes te castreren: niet gecastreerde mannetjes kunnen namelijk agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar. Ook kunnen zij gaan sproeien in huis.

 

WEGENS SUCCES VERLENGD STERILISATIE EN CASTRATIE ACTIE 2018

STERILISATIE POES NORMAAL € 125,-  TIJDENS DE ACTIE € 99,-

CASTRATIE KATER NORMAAL € 52,- TIJDENS DE ACTIE € 45,-

CASTRATIE KONIJN ( MANNETJE=RAMMELAAR ) ) NORMAAL € 66,55 , TIJDENS DE ACTIE € 55,-

STERILISATIE KONIJN ( VROUWTJE= VOEDSTER ) NORMAAL € 120,-, TIJDENS DE ACTIE € 99,-

Dierenartenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden