Anna van der Breggen: magistraal

Anna van der Breggen
Anna van der Breggen
Foto: Rein Tuininga

Voor de Zwolse Anna van der Breggen telde maar één kleur: goud. En met een gelukzalige glimlach reed ze over de finish. Als eerste nadat ze twee keer tweede was geworden tijdens het WK in Innsbruck. De zege was magistraal.

Het was een magistrale zege die Anna van der Breggen boekte. Veruit reed ze nadat ze op 40 kilometer aan haar solo begon. Ze reed maar liefst bijna vier minuten de zilveren Australische Amanda Spratt. Het brons ging om de ranke hals van Italiaanse Tatiana Guderzo op 5.26. Daarmee maakte ze iets goed van het EK (zilver) in Glasgow en de twee zilveren medailles die ze op dit WK pakte: de individuele tijdrit en de ploegentijdrit. Ze is hard op weg om de beste wielrenster te worden die Nederland heeft gekend. Ze grossiert inmiddels in een groot aantal overwinningen bij klassiekers, pakte goud op de Olympische Spelen en nu dus ook goud op het WK. Tijdens het EK zei ze: ”Het gaat hier wel om een shirtje en die wil ik graag.” Tactisch verloor ze op de laatste meters van Annemiek van Vleuten. Maar het op een na mooiste shirtje mag ze een jaar lang aantrekken: de wereldtitel, terwijl ze ook al in de trui rijdt van de Olympisch Kampioen.

Gelukzalig

Terwijl Anna van der Breggen op zo’n veertig kilometer van de meet aan haar solo begon, legden haar ploeggenoten (Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk) het peloton stil waardoor de voorsprong van Van der Breggen alleen maar groeide. De laatste plaatselijke ronde werd een ware ereronde voor de frêle Zwolse. Met een gelukzalige glimlach passeerde ze de finish.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen