Scholen worstelen met de privacywet; onvoldoende duidelijkheid

Hoe moeten scholen omgaan met de privacywet?
Hoe moeten scholen omgaan met de privacywet?
Foto: CDA Zwolle

Scholen hebben problemen te voldoen aan de privacywet, dat stelt het CDA. Schijnbaar is de informatie over de wet onvoldoende en niet duidelijk genoeg. Er moet maar eens helderheid komen.

Scholen gaan op verschillende manieren om met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), in de volksmond de Privacywet genoemd. Het CDA zegt: De ene school legt een uitgebreide vragenlijst voor aan de ouders of het kind in de schoolgids, op sociale media etcetera zichtbaar mag zijn. Een andere school gaat ervan uit dat de toestemming stilzwijgend wordt gegeven totdat het tegengeluid gehoord wordt (wie zwijgt, stemt toe). Maar ook is er een voorbeeld in Zwolle waarbij ouders niet om toestemming gevraagd is maar de fotomomenten volledig beperkt zijn door geen klassenfoto’s meer te maken en de regel in te voeren dat optredens niet meer door ouders gefotografeerd mogen worden.

Onvoldoende

De scholen willen dan ook graag de regelgeving volgen maar aan de andere kant moet er wel ruimte zijn om dierbare momenten vast te leggen en te delen. Schijnbaar is de verstrekte informatie en kennis in Zwolle onvoldoende om genoeg duidelijkheid te hebben. CDA Zwolle wil dan ook weten of de gemeente Zwolle hierin een rol speelt of kan spelen. Zo kunnen de scholen, leerlingen en ouders elkaar weer goed in de ogen kijken maar dan zonder een zwart balkje.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen