Een kerkscheuring binnen de CGK lijkt onafwendbaar nu de starre houding van de synode duidelijk is geworden. Er is gestemd over vrouwelijke ambtsdragers in de kerk en 32 synodeleden tegen en 19 stemden voor. Voor de Zwolse CGK wordt het een lastige situatie met de eigen liberale instelling.
Er blijft wel plek voor gemeenteleden die vinden dat vrouwelijke ambtsdrager moet kunnen, maar het aanstellen van vrouwelijke ambtsdragers is niet toegestaan. De synode klinkt heel hard en zeker onverdraagzaam door te stellen dat eigenzinnigheid niet wordt getolereerd. Een aantal kerken, onder meer de Zwolse CGK, staan lijnrecht tegenover de synode. Daardoor wordt de synode verdeeld tussen voor- en falikante tegenstanders van het ambtsdragerschap van vrouwen. De tegenstanders klinken hard: Voor gemeenten die tegen de regels in toch vrouwelijke ambtsdragers benoemen moeten niet alleen dringend vermaand worden, maar daar ook de consequentie aan te verbinden dat afgevaardigden van deze kerken bij vergaderingen van de classis een tweederangs positie krijgen: ze zouden dan niet meer mogen meespreken en -stemmen. Het voorstel werd overigens verworpen met een nipte meerderheid. Een voorstel om het besluit nog even op te schorten over dit vraagstuk werd daarentegen weggestemd.
CGK Zwolle voert een liberale koers als het gaat om vrouwen in het ambt en homoseksualiteit en dat valt niet in goede aarde bij de gematigder kerken. Zwolle zit in een classis met kerken uit
Dronten,
Elburg,
Emmeloord,
Genemuiden,
Hasselt,
Hattem,
Heerde,
Kampen,
Lelystad, St. Jansklooster en drie kerken op
Urk. Daarmee wordt het behoudende geluid van de biblebelt heel sterk. Eerder al clashte de Zwolse kerk over het standpunt van de positie van homoseksuelen in de kerk.
Het is dus de vraag wat CGK Zwolle nog te zoeken heeft bij de Christelijk Gereformeerde Kerk in Nederland. Vanuit het landelijke bestuur wordt de liberale opstelling van de Zwolse kerk niet geaccepteerd, zowel de mening over vrouwelijke ambtsdragers als homoseksualiteit.
Lees ook