RTV Focus heeft een incassobureau op zijn dak omdat het een huurachterstand heeft bij de Stadkamer. Het is niet duidelijk om hoeveel maanden achterstand het gaat. Er is geen duidelijkheid wat de afspraken waren met de verhuurder en er zou sprake zijn dat er ook 'om niet' ruimte beschikbaar zijn gesteld. Ook moet het een fors bedrag betalen na een verloren rechtszaak.
Pas half januari heeft RTV Focus de
gemeente inzage gegeven van de financiële stand van zaken over de afgelopen jaren. Rijkelijk laat omdat de omroep ieder jaar deze verantwoording moet afleggen, met een accountantsverklaring. Of dit is gebeurd is ook niet duidelijk, te meer de gemeente
Zwolle nog nadere vragen heeft over de ingeleverde stukken. Het lijkt erop dat er een financiele warboel heerst bij de omroep. Ook omdat het de rechtszaak heeft verloren tegen een fotopersbureau en een behoorlijk bedrag moet te betalen. Uit het jaarverslag van de Stadkamer blijkt dat er wordt gerekend op een huuropbrengst van 22.000 euro en ook dat de verhuur aan RTV Focus is verschoven naar 2021. Dat betekent dat de omroep nu al 25 maanden huur had moeten betalen. Hoe groot de huurachterstand is, is niet duidelijk.
Dat er een huurachterstand is, is inmiddels duidelijk. Eind januari zou de omroep met de Stadkamer om tafel gaan zitten om de huurachterstand te bespreken en aan te sturen op een huurverlaging of een andere ruimte huren. Maar dan moet wel de bekostiging van 2023 worden betaald. Het vermoeden is dat de huurachterstand niet is opgelost omdat wethouder
Monique Schuttenbeld nu zegt dat de omroep een incassobureau op haar dak heeft vanwege niet betaalde huur. De omroep krijgt over dit jaar een bedrag van 89.169 euro overgemaakt voor bekostiging. Hoe dit bedrag is en wordt besteed is niet duidelijk. De ingeleverde stukken worden niet gedeeld met de raad. Wel is bekend dat de gemeente nog vragen heeft over de besteding van de bekostiging.
Ook verloor de omroep een rechtszaak over niet betaalde foto's van een fotopersbureau. Het ging om een bedrag van ruim driehonderd euro.
Weblog Zwolle weet te melden dat de omroep enkele dagen na de uitspraak de rekening, inclusief de bijkomende kosten betaalde. De omroep werd bij verstek veroordeeld.
Bestuurlijke problemen
Inmiddels groeit de onvrede met de gang van zaken binnen de raad en zijn er weer vragen gesteld hoelang het college nog door wil modderen met deze omroep. Naast de financiële wanorde spelen nog meer zaken, zoals het overtreden van de mediawet en het niet voldoen aan de eisen die aan een omroep worden gesteld. Er is onder meer geen pbo, wat een absolute voorwaarde is. Op dit moment draait de omroep alleen maar muziek. Ook bestuurlijk zijn er problemen. Het bestuur bestaat uit twee personen:
Paul Oosterbaan en
Christine Spinder. Oosterbaan blijft voorzitter en Spinder is met ingang van dit jaar penningmeester. Dit blijkt uit de weggelakte namen die in de prestatieafspraken zijn opgenomen. Daarnaast moet de omroep op zoek naar een volwaardig pbo. Grote vraag is echter wie zich geroepen voelt in een pbo te gaan zitten van een omstreden omroep.
Hoofdpijndossier
Koen van Baal noemt het inmiddels een hoofdpijndossier voor zowel het college als de raad. Hij wil dan ook dat er hard wordt opgetreden en nodigde wethouder Monique Schuttenbeld uit om samen naar het Commissariaat van de Media te gaan. Schuttenbeld wil echter de situatie tot na de zomer aankijken voor er stappen worden gezet om een handhavingsverzoek in te dienen bij het CvdM.
Of de verbeterafspraken die het college heeft gemaakt met de omroep voldoende gaan zijn moet de komende tijd blijken. Daarbij zijn door de omroep dertien punten aangeleverd die vooral te maken hebben met het volgen van trainingen, het aanstellen van kwartiermakers, mits die er zijn, en zou er een bezuinigingsronde zijn aangeleverd. Daarmee geeft de omroep zelf te erkennen dat er financiële problemen zijn. De verbeterafspraken zijn van medio januari, het is dus niet bekend hoe de huidige stand van zaken is.
Lees ook: