Klimaatactivisten in Zwolle: ‘Blub Holland blub, laat het land niet koppie onder gaan’

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hielden gisterenen een kleurrijke stoet door de binnenstad van Zwolle om te waarschuwen tegen het stijgende water. “Blub Holland blub”, zingen ze. “Laat het land niet koppie onder gaan”. Ook worden er slogans geroepen als “Alarm, alarm. De aarde wordt te warm” en “Wat willen wij? CO2-vrij!”.

De klimaatrebellen hebben alles uit de kast getrokken om een optocht te organiseren die ondanks het verontrustende thema toch ook vrolijk aan doet. Mensen lopen rond met zwembrillen, snorkels, opblaasbanden en zwemflippers. Twee steltlopers, gekleed in blauwe gewaden, steken imponerend boven de ‘zwemmers’ uit. Zij symboliseren de zee die Zwolle dreigt te verzwelgen. “Zwolle in zee” staat er op een groot spandoek. “We waarschuwen al een paar jaar dat Zwolle straks aan zee ligt als we niets aan klimaatverandering doen”, leggen de rebellen uit. “Maar omdat er nog steeds geen effectief klimaatbeleid is opgesteld door onze overheid, hebben we dat nu aangepast naar ‘Zwolle in zee’.”

Extinction Rebellion: ”De opwarming van de aarde stopt niet zomaar. Koolstofdioxide (CO2), één van de broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaakt, blijft honderden jaren in de atmosfeer en zal de aarde verder opwarmen. Het is daardoor goed mogelijk dat de zeespiegel in het jaar 2500 15 meter hoger zal zijn. En dit effect is onomkeerbaar.” ​

De groep hoopt het publiek op een leuke manier te kunnen informeren over het gevaar van de stijgende zeespiegel. “Wetenschappers voorspellen dat de zeespiegel in 2100 tussen de 0,6 en 1,1 meter is gestegen, maar omdat er een aantal factoren niet worden meegenomen in de berekeningen zou deze stijging nog een stuk hoger kunnen zijn”, zeggend de activisten. ”Een stijging van 0,6 tot 1,1 meter klinkt niet heel dramatisch, maar wat zijn de gevolgen zijn van zo’n stijging. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat de Nederlandse Deltawerken, die ervoor zorgen dat ons land niet overstroomt, slechts berekent zijn op een zeespiegelstijging van 50 cm. Zelfs het meest positieve scenario dat is berekend door de klimaatmodellen voorspelt dat we boven die limiet uit gaan komen. Dat zal grote gevolgen hebben voor ons land. Als regeringen de klimaatcrisis blijven onderschatten, zullen veel Nederlanders op den duur hun thuis moeten achterlaten en moeten toezien hoe een deel van ons land in zee verdwijnt.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen