Roel van Olst al vijftig jaar ‘onzichtbaar’ op de Zwolse radio

Roel van Olst wordt in de bloemen gezet in de studio van RTVZwolleFM
Roel van Olst wordt in de bloemen gezet in de studio van RTVZwolleFM
Foto: Ivy Bunink

Roel van Olst heeft inmiddels alles meegemaakt wat radiomaken betreft. Al vijftig jaar wijdt hij zijn leven met hart en ziel aan de radio. Hij stond aan de wieg van de toenmalige Lokale Omroep Zwolle en maakte alles mee tot het huidige RTVZwolleFM. Daarvoor was hij ook al actief voor de Overijsselse Ziekenomroep.

Roel van Olst is de onzichtbare, maar vooral onmisbare kracht achter de huidige omroep. Onzichtbaar omdat Roel zijn stem nooit in de ether is te horen en onmisbaar als technicus bij een groot aantal radioprogramma’s; maar ook als huismeester van de omroep. De vraagbaak voor veel programmamakers omdat zijn kennis enorm is. Een stuwende kracht achter de omroep.

Archief

Wat Roel van Olst in de vijftig jaar heeft opgebouwd is niet alleen zijn reputatie als onmisbare schakel bij de lokale omroep RTVZwolleFM, maar zeker ook beschikt hij over een enorm archief van radioprogramma’s, beelden en video’s. Inmiddels beschikt hij over meer dan vijfhonderd rondjes in en om Zwolle en duizenden foto’s van ‘bouwen in Zwolle’ onder de noemer Zwolle Bouwt. Hij heeft Zwolle in al die jaren zien veranderen. ”Dat hoort erbij”, zegt hij”, maar je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft er beelden van. Maar de grote liefde is toch het radiomaken als techneut. Achter de knoppen om de radiomakers te helpen programma’s te maken of om muziek op te nemen voor een zo breed mogelijk archief. En natuurlijk zorgt hij dat hij de programma’s ook in zijn riante archief komen te staan.

Hartstochtelijk

Roel weet alles. Gisteren – nota bene op zijn jubileum – zat RTVZwolleFm drie jaar op de huidige lokatie aan het Dokterspad. Met de regelmaat denkt hij terug aan goede oude tijd. Alle medewerkers die hij de revue heeft zien passeren. Waar de toenmalige radiomakers terecht zijn gekomen en dat stagiaires van toen inmiddels gevierde radiomakers zijn geworden.  Maar ook alle faillissementen van ‘zijn’ omroep die er zijn geweest, het heeft hem pijn gedaan. Toch blijft hij hartstochtelijk radiomaker. Want de liefde voor de radio stroomt door zijn bloed.

Rondjes Zwolle door Roel van Olst

Zwolle Bouwt van Roel van Olst

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen