William Dogger legt Stientje van Veldhoven hoe Zwolle met afvalinzameling omgaat

William Dogger (rechts) geeft informatie over de wijze van inzamelen van afval
William Dogger (rechts) geeft informatie over de wijze van inzamelen van afval
Foto: Gemeente Zwolle

Wethouder William Dogger heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven verteld hoe Zwolle het hergebruik van grondstoffen stimuleert. Binnenkort krijgt Zwolle een mobiel inleverpunt voor elektrische apparaten, hout, piepschuim, vlak glas (mag niet in de glasbak), harde kunststoffen en klein chemisch afval.

Deze afvalstromen kunnen goed worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Daarvoor is eerder door de ROVA en gemeente Zwolle in twee weken een proef gedaan.  Mensen die hun afval goed scheidden en minder restafval in de container gooiden werden daarvoor beloond. Later dit jaar komt er een voorstel over het vervolg op de proef.

Uitleg

Stientje van Veldhoven was naar Apeldoorn gekomen waar haar werd uitgelegd hoe Apeldoorn, Deventer en Zwolle omgaan met afvalscheiding en hergebruik van afval. William Dogger was erbij om de staatsecretaris uit te leggen dat Zwolle het net iets anders doet dan de andere twee gemeenten. Apeldoorn en Deventer kennen het systeem van Diftar (dat is gebaseerd op de vervuiler betaalt), terwijl Zwolle de keuze heeft gemaakt voor omgekeerd inzamelen. Omgekeerd inzamelen betekent: Inwoners verzamelen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd), groente- fruit- en tuinafval (gft) en papier & karton in containers. ROVA haalt het op. Wat er overblijft als restafval gaat naar een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen