Zwolle in de bres voor natuurinclusief bouwen

De vleermuis
De vleermuis
Foto: Eigen foto

ZWOLLE – Samen met de Zoogdiervereniging, Stichting Avifauna Zwolle en Vogelbescherming Nederland slaat de gemeente Zwolle vanaf de zomer de handen ineen om te zorgen voor meer vogels en vleermuizen in Zwolle.

Vogels en vleermuizen hebben het moeilijk in onze stedelijke omgeving: nest- en verblijfplaatsen verdwijnen door sloop of renovatie, nieuwbouw is te goed geïsoleerd voor vogels en vleermuizen om er een plekje te vinden en er is steeds minder voedsel te vinden voor vogels en vleermuizen in de vorm van insecten. Op 20 juni 2018 vindt een expert- en inspiratiebijeenkomst plaats in Zwolle als aftrap van dit nieuwe project.

Groene omgeving

De gemeente Zwolle wil graag de trend keren dat vogels en vleermuizen het moeilijk hebben in de stad. Dat is niet alleen in het belang van de dieren. Ook bewoners voelen zich lekkerder in een groene omgeving die rijk is aan planten en dieren. In het project ‘Vogels en vleermuizen in de stad Zwolle’ werken de gemeente, de Zoogdiervereniging, Avifauna Zwolle en Vogelbescherming Nederland samen met lokale bedrijven en organisaties om een duurzame toekomst te bieden aan vogelsoorten zoals gierzwaluwen en huismussen en vleermuissoorten zoals gewone dwergvleermuis en laatvlieger. Provincie Overijssel en Stichting Bouwstenen voor Dierenbescherming financieren dit project.

Samenwerking

Samen met woningcorporaties, aannemers en projectontwikkelaars brengt Zwolle nieuwbouw- en renovatieplannen in kaart om te kijken welke mogelijkheden er zijn om nestkasten in te bouwen. Samen met aandacht voor het landschap komen we zo tot een natuurinclusieve manier van bouwen waar niet alleen mensen profijt van hebben maar ook vogels en vleermuizen. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om verplichte vervanging van neststenen voor vogels of verblijfplaatsen voor vleermuizen die verloren gaan door renovatie of sloop, maar om proactief en integraal vanaf het eerste ontwerp neststenen in te bouwen. De opgedane ervaringen delen we met andere steden en dorpen in Overijssel en daarbuiten, zodat zij ook geïnspireerd kunnen raken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen