Schoolkinderen de Campherbeek en de Geert Groteschool planten bomen in kader boomfeestdag

Foto: Gemeente Zwolle

Leerlingen van OBS de Campherbeek en de Geert Groteschool hebben de Nationale Boomfeestdag gevierd met het planten van bomen. Zo’n 70 kinderen deden mee aan deze traditie.

Onder leiding van medewerkers van ROVA plantten de leerlingen 37 bomen aan de Hessenweg. Wethouder Arjan Spaans gaf het startsein voor het planten van de bomen. Hij nam de schop in de hand en plantte met enkele kinderen de eerste boom. Daarna gingen de kinderen in groepjes samen verder. Dit jaar kreeg de Boomfeestdag een iets andere invulling dan vorige jaren. Nieuw was dat de leerlingen een natuur educatieveles over bomen kregen voorafgaand aan het planten.

Belang van bomen

Een actueel maatschappelijk thema is het planten van (meer) bomen. Ze zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Bomen hebben namelijk verschillende functies: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. De gemeente en ROVA vinden de Boomfeestdag daarom ook een belangrijke gebeurtenis. Wethouder Spaans legt uit: “Wat de Nationale Boomfeestdag zo bijzonder maakt, is dat we op deze dag Zwolle een beetje duurzamer maken. Het is prachtig om juist de jonge kinderen hierbij te betrekken en hen te laten ontdekken waarom bomen zo belangrijk zijn voor het klimaat. Bomen en kinderen, beiden symbolen van de toekomst, gedijen het beste wanneer ze op de juiste manier worden verzorgd en laten groeien. Met het planten van deze bomen bouwen deze kinderen iets moois: een stukje fijner, groener toekomstbestendiger Zwolle!”

Spelenderwijs bewust worden van natuur en duurzaamheid

Nieuw dit jaar is dat de leerlingen voorafgaand aan het planten, les kregen over bomen en hun betekenis van natuurgids Bernadet van Veen van Eruit. Dat gebeurde op Landgoed Anningahof aan de Hessenweg. De gemeente en ROVA vinden het belangrijk om ook de jongste inwoners te betrekken bij biodiversiteit, klimaatadaptatie en een mooie leefomgeving. En wat is er nu leuker dan zelf meer te ontdekken over de natuur en wat bomen allemaal voor ons doen? Dat bomen bijvoorbeeld de lucht zuiveren en zorgen voor verkoeling als het warm is. Daarom leren de leerlingen wat een Keltische boomkalender is, hierin is hun geboortedag gekoppeld aan een boomsoort. Ook maken de leerlingen een xylotheek: een houten doosje waarin ze de kenmerken van “hun” boom kunnen verzamelen zoals takjes, bladeren, maar ook interessante cultuurhistorische weetjes. Door kinderen spelenderwijs bewust te maken van de natuur en duurzaamheid, leggen we de basis voor een generatie die er mede voor zorgt dat de gemeente Zwolle in 2050 klimaatbestendig is ingericht.

Ruimte voor meer bomen

De leerlingen plantten aan de Hessenweg vooral Hollandse lindes. Deze inheemse bomen groeien snel en worden behoorlijk groot. Hiervoor is genoeg ruimte in het buitengebied van Zwolle. Omdat de locatie ruimte biedt aan meer dan 37 bomen gaat de plantploeg van ROVA de komende periode nog meer bomen planten. Ruim 225 extra bomen van verschillende inheemse soorten, zoals beuken, lindes, eiken en populieren worden geplant bij de al geplante bomen. Om de biodiversiteit nog verder te vergroten gaat de plantploeg van ROVA ook nog 350 meter haag en 260 m2 bosplantsoen aanplanten. Zo dragen de kinderen, de gemeente en ROVA samen bij aan een mooie biodiverse leefomgeving en daarmee het buitengeluk van inwoners.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen