Zwolle schrijft zwarte cijfers ondanks tegenvaller zorggelden

De gemeente Zwolle heeft 172 miljoen euro in kas
De gemeente Zwolle heeft 172 miljoen euro in kas
Foto: Pixabay

ZWOLLE – De gemeente Zwolle schrijft zwarte cijfers (3.7 miljoen euro) over 2017 ondanks het financiële debacle van 5.3 miljoen voor extra zorguitgaven. Deze tegenvaller is verrekend uit de reserves voor het sociaal domein.  Aan de andere kant was er een voordeel van € 17 mln op de Meerjaren Prognose Vastgoed (MPV), die is toegevoegd aan de algemene concernreserve. De accountant heeft inmiddels zijn goedkeuring verleend aan de jaarcijfers.

Het eigen vermogen van de gemeente Zwolle is met maar liefst 20 miljoen euro toegenomen tot 172 miljoen euro. Tot de meevallers die bijdroegen aan het positief saldo behoorden een hogere opbrengst uit bouwleges (€ 0,6 mln), bijstelling van de verschuldigde venootschapsbelasting (€ 0,6 mln), lagere onderhoudslasten voor verhuurde panden, vrijval van middelen uit de post onvoorzien en lagere verplichtingen voor wethouders pensioenen (alle drie € 0,5 mln).

Lastendruk

De uitgangspunten voor het financieel beleid van de gemeente zijn drieledig: een sluitende begroting, ruimte voor investeren in nieuw beleid en de lastendruk voor de burger wordt laag gehouden. De OZB voor woningbezitters steeg in 2017 met 1,05% – ruim onder het inflatiepercentage van 1,55%. De OZB voor niet-woningen steeg met het inflatiepercentage. Het tarief voor de rioolrechten is verlaagd met 2,5%. Voor de meeste overige tarieven is in 2017 enkel een inflatiecorrectie toegepast.

Strategische opgaven

Voor de grote strategische opgaven van Zwolle (binnenstad en Spoorzone, energietransitie, klimaatadaptatie, de circulaire economie en de human capital-agenda) zijn inmiddels middelen gereserveerd.

De volledige jaarstukken zijn te vinden via Zwolle jaarverslag. Lees Zwolle 2018 de beleidsrapportage over het eerste kwartaal van 2018.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen