Japanse Duizendknoop een groeiend probleem voor de dijken

De Japanse Duizendknoop in volle glorie
Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – Wie wil weten hoe de Japanse Duizendknoop eruit ziet hoeft maar naar het Almelose Kanaal (stuk tussen Schoenkuipenbrugje en Hanekampbrug) te gaan om te zien hoe de plant alles overwoekert. Aandacht voor deze plant is er voldoende, oplossingen om het uit te roeien zijn er nagenoeg niet.

Ook dit jaar trekt het Waterschap Drents Overijsselse Delta aan de bel: de opmars van de Japanse Duizendknoop. Planten van ruim drie meter hoog met een enorm wortelstelsel tot wel vier of vijf meter in de grond. Favorieten pleisterplaats is de dijk en dat maakt de inspecteurs van het waterschap dol. Ze staan met de handen in het haar met de vraag hoe deze plant is uit te roeien. Er is geen kruid gewassen tegen de plant die zelfs niet terugdeinst om door beton te groeien. En wie eenmaal de plant heeft staan komt er moeilijk weer vanaf, zeer moeilijk zelfs.

Onschuldig

Wie begin april de eerste onschuldige rode knopjes uit de grond ziet groeien weet vaak nog niet dat een maand later een complete bosschage aan planten staat. Je ziet de plant bijna groeien. Ze groeien soms wel een halve centimeter per uur. De ene dag is het nog een rood knopje, de volgende dag is het al een plant. En dan gaat het dus heel snel tot de plant is uitgegroeid.

Ondermijnen

Door het enorme wortelstelsel ondermijnt de Japanse Duizendknoop de dijken. Het is niet mogelijk om de plant te maaien en het wortelstelsel uit te graven. Daarbij: als er maar een klein stukje stengel achterblijft dan groeit de plant vrij snel weer. Er is geen uitroeien aan. Niet alleen in Zwolle zit men met de handen in het haar, maar overal. Op alle fronten is men bezig om te kijken wat mogelijk de plant kan bestrijden. Dat gaat van het injecteren van de stengels tot kwistig strooien met vergif (roundup) tot het jarenlang afdekken van de grond. Er gaan geluiden op dat het uitputten van de plant zou werken door iedere week te maaien. Maar er zijn net zoveel geluiden dat het niet werk.

Het ziet er dus niet naar uit dat er op korte termijn een oplossing komt voor dit grote probleem. Wellicht is het plukken en eten (het schijnt lekkerder te zijn dan rabarber) de beste oplossing.

Je ziet de Japanse Duizendknoop groeien

RTV Oost naar Zwolle voor Japanse Duizendknoop

Uitzending RTV Oost over Japanse Duizendknoop

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen