Zwolle genomineerd voor BNG Bank Cultuurparticipatieprijs 2018

Foto:

ZWOLLE – Zwolle is een van de vijf gemeenten die is genomineerd voor de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs. Deze prijs wordt -in samenwerking met Iktoon-maand voor amateurkunst- uitgereikt aan de gemeente die uitblinkt in het stimuleren van cultuurparticipatie in de regio. Andere genomineerde gemeenten zijn Assen, Lisse, Meierijstad en Steenbergen.

Uit de vijf finalisten wordt tijdens de iktoon-maand op 28 juni door de jury een winnaar gekozen. Deze ontvangt €15.000,- die ten goede moet komen aan de cultuurparticipatie in de gemeente. De winnaar mag zichzelf daarnaast een jaar lang Beste Cultuurparticipatie Gemeente van Nederland noemen.

Kunst

In Nederland zijn 6,4 miljoen mensen in hun vrije tijd actief met kunst bezig. Het BNG Cultuurfonds wil met de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs gemeenten die zich hier actief voor inzetten stimuleren. Mat Meijs, BNG Cultuurfonds: “Cultuur deel je: actief deelnemen aan kunst en cultuur draagt bij aan de ontwikkeling en zingeving van mensen en aan een sociale samenleving. Al die amateurkunstenaars zorgen voor verbinding, verrijking en leefbaarheid in hun gemeente. Met deze prijs willen wij dit stimuleren.”

De jury over Zwolle

In Zwolle wordt het beleid van de gemeente zichtbaar in een aantal krachtige beleidsinstrumenten die hun effect hebben in de praktijk. De jury is erg te spreken over de manier waarop het beleid in de gemeente Zwolle is uitgewerkt. De krachtige instrumenten zijn voor andere grote gemeenten een mooi en vernieuwend voorbeeld van fondsvorming in cultuureducatie en cultuurparticipatie.

Stadkamer is met de bibliotheek de huiskamer van de stad én een culturele ontmoetingsplek voor de inwoners. Daarnaast werkt Stadkamer met adviseurs als verbinders in de wijk en heeft het vier culturele fondsen in beheer, gericht op culturele initiatieven in wijken, amateurkunst en cultuureducatie en –participatie binnen het onderwijs.

Prijsuitreiking

De prijs wordt uitgereikt op donderdag 28 juni om 16:00 uur in Utrecht. De uitreiking is tevens de afsluiting van de iktoon-maand. Die is met zo’n 78.000 deelnemende kunstenaars, 3500 evenementen en 185.000 bezoekers de grootste kunstmanifestatie van Nederland. Op meer dan duizend locaties in circa 130 gemeenten, worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen georganiseerd.

Iktoon biedt alle 6,4 miljoen kunstenaars die Nederland rijk is hiermee een podium. Iedereen die een creatieve hobby heeft en dit wil laten zien, kan een evenement aanmaken. Door het hele land zijn kunstzinnige activiteiten te doen, bekijk het landelijke programma op Agenda Iktoon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen