Mister wielrennen Jan van Ommen (74) overleden

De Zwolse wielerman Jan van Ommen is niet meer. Hij overleed begin deze week
De Zwolse wielerman Jan van Ommen is niet meer. Hij overleed begin deze week
Foto: Jan van Ommen

Jan van Ommen, organisator van de Ster van Zwolle, is overleden. Hij was een wielerman in hart en nieren. Vanwege gezondheidsproblemen van hem ging dit jaar de Craft Ster van Zwolle niet door.

Jan van Ommen trad in de voetsporen van Ben Zomerdijk die overleed op 28 maart 2007. Nagenoeg op de dag af vijftien jaar later moest Van Ommen de strijd staken nadat hij al enige jaren met gezondheidsproblemen kampte. Net als zijn voorganger Ben Zomerdijk had Jan van Ommen een ruime geschiedenis in de journalistiek. Met zijn wielerhart nam hij, op verzoek van Zomerdijk, naadloos de taken over om de Ster van Zwolle te organiseren. Hij had daarbij de nodige ervaring van het organiseren van het Peperbus Prof Spektakel dat illustere winnaars kent als Mario Cippolini, Michael Boogaard (3 keer), Ivan Basso en Leon van Bon. Door teruglopende sponsorinkomsten werd het evenement, dat op de derde woensdag naar de Tour de France werd verreden, in 2009 van de wielerkalender gehaald. Ook was hij voorzitter van de IJsselstreek en het verlangen naar de glorietijd van vroeger toen de wielercriteriums massaal mensen trok naar renners zoals Dries van Wijhe en Fedor den Hertog. De IJsselstreek behoorde tot een van de beste clubs in Nederland.

Jan van Ommen had niet alleen betrokkenheid bij de Ster van Zwolle, maar ook de Omloop van de IJsseldelta en zocht samenwerking met Omloop voor Noord-West Overijssel. Hij vond dat Zwolle het wielercentrum moest zijn en blijven. In 2020 kreeg hij het Gouden Wiel van de KNWU voor al zijn inspanningen voor het wielrennen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen