Uitleg College B en W over doorgaan zangbijeenkomst The Presence

The Presence in het Wezenlandenpark, ondanks coronamaatregelen en lockdown
Foto: Redactie

Burgmeester Peter Snijders moest uitleg geven over het door laten gaan van de zangbijeenkomst van The Presence in het Wezenlandenpark. Wethouder René de Heer nam de beantwoording voor zijn rekening omdat de burgemeester afwezig was.

De wenkbrauwen gingen zondagmiddag bij veel mensen omhoog toen men gezang hoorde in het Wezenlandenpark. Het bleek te gaan om een zangbijeenkomst van The Presence. Dat is een groepering opgericht door Wim en Gea Hoddenbagh om Gods aanwezigheid zichtbaar maken op plekken van invloed in ons land. Dat gebeurde dus zondag in het Wezenlandenpark. In haar communicatie zei de groepering dat in overleg met burgemeester Peter Snijders de aanbeveling werd gedaan om de zangbijeenkomst zoveel mogelijk via youtube te bekijken. Dit in verband met de lockdown die zondagmorgen in ging. Veel gelovigen zochten echter niet youtube op, maar gingen naar het park. Uiteindelijk stonden zo’n 300 gelovigen bij elkaar te zingen.

Dit schoot SP’er Brammert Geerling in het verkeerde keelgat en wilde opheldering van Peter Snijders over de bijeenkomst. De SP wil vooral weten of er een vergunning was afgegeven en waarom deze niet is ingetrokken toen de lockdown werd afgekondigd. Maar ook wil men weten of een bijzondere behandeling aan dit evenement is gegeven, waarom er geen handhaving is geweest op de coronamaatregelen en of er nog stappen worden ondernomen tegen The Presence. Tot slot wil de SP nog weten welke evenementen en samenkomsten worden toegestaan tijdens de lockdown en onder welke voorwaarden.

Lastige discussie

In de beantwoording zegt René de Heer dat het een zeer lastige discussie is. Het evenement van onder artikel 6 van de grondwet en de Wet Ondersteunende Manifestaties. Dat zijn samenkomsten tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging op openbare plaatsen. Daarom is het lastig om een dergelijk evenement te verbieden, maar in overleg zijn wel aanvullende eisen te stellen. Een van de eisen was het handhaven van de coronamaatregelen. Daarom is gevraagd zoveel mogelijk mensen het evenement te laten volgen via de livestream en het bezoekersaantal zoveel mogelijk te beperken.

René de Heer belooft dat er bij nieuwe manifestaties nog beter gekeken gaat worden naar de verantwoordelijkheid om het evenement ordentelijk te laten verlopen en dat de basismaatregelen worden gehandhaafd. Eventueel worden aanvullende maatregelen getroffen.

The Presence betreurt het dat de coronamaatregelen niet zijn gehandhaafd, maar de tijd was te kort om alle bezoekers te informeren. Geerling wees daarop dat het een wettelijke eis is om de basismaatregelen worden gehandhaafd. Volgens De Heer is wel voortdurend door BOA’s hierop gewezen en uiteindelijk is de bijeenkomst vroegtijdig gestopt.

Middelvinger

VVD’er Johran Willegers zijn mobiel ontplofte zondagmiddag vanuit zijn achterban. ”Veel ondernemers zijn boos en teleurgesteld vanwege de lockdown en zijn bezig om dit te verwerken. Ze hebben het gevoel van een dikke middelvinger of een klap in het gezicht door deze bijeenkomst. Los van dit gevoel heeft het ook te maken met eigen verantwoordelijkheid. Het is een laagdunkendheid die ik heel frusterend vind. Je moet je eigen verantwoordelijk nemen.”

Lees ook: The Presence in het Wezenlandenpark

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen