Zwolle is drie heel mooie insectenhotels rijker door Zwolse basisschoolleerlingen en studenten Deltion

28 jun 2023, 16:04 Nieuws
insectenhotel zwolle
Gemeente Zwolle
Zwolle is drie heel mooie insectenhotels rijker. Baisschoolleerlingen van de Geert Groteschool en OBS de Toonladder en studenten van de opleiding Meubel & Houttechniek van het Deltion College hebben insectenhotels ontworpen en gebouwd. Wethouder Arjan Spaans onthulde het insectenhotel bij het Deltion College. Ook bij Isala staan twee nieuwe insectenhotels. Arjan Spaans zegt: “Het is fantastisch dat de jonge generatie van Zwolle zich inzet voor meer biodiversiteit in de stad.”
Het initiatief voor het bouwen van de insectenhotels komt van het Deltion College en de gemeente Zwolle. Met de insectenhotels willen zij meer insecten aantrekken en daarmee ook insecten die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn. Er zijn steeds minder insecten in Nederland en juist insecten zijn belangrijk voor de biodiversiteit, ook in de stad. Natuur en Milieu Overijssel haakte aan bij het initiatief. Zij zijn met Isala de tuin rondom het ziekenhuis meer biodivers aan het maken.

Mooie samenwerking

De Zwolse leerlingen bouwden mooie vlindervormige insectenhotels. Studenten van de opleiding Meubel & Houttechniek van het Deltion College zetten de vlinder inclusief geraamte in elkaar. “Heel gaaf om met zoveel partijen dit interessante project te realiseren en hier de komende generaties in mee te nemen!”, vertelt Gerwin Vonder, vakdocent bij het Deltion College. “Voor het geraamte van het hotel is er Zwols essenhout van Binthout gebruikt en ROVA heeft een groot deel van de vulling geleverd”.

Natuur- en milieueducatie

Daarna was het aan de leerlingen van de Geert Groteschool en OBS de Toonladder om de vlinders te vullen. Insectenhotelexpert Peter Plaatsman begeleidde dit. Deze les is onderdeel van het programma Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Zwolle. Docent Kika Meijers: “De leerlingen vonden het interessant om te ontdekken hoe een insectenhotel werkt. Ze wisten niet dat bijen een 'bijenbroodje' bij hun eitjes leggen. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Hier eten de bijenlarven van als ze uit hun ei komen.”
  • Meer informatie over het Zwolse programma van Natuur- en Milieueducatie (NME) staat op www.zwolle.nl/NME