Centrum Aa-landen krijgt een kwaliteitsimpuls met circa 400 nieuwe woningen en een verbeterde openbare ruimte. Inzet van het college is om de maatschappelijke voorzieningen te vernieuwen en toe te voegen. De visie richt zich op doorstroming binnen de woningmarkt, waardoor Aa-landen een gevarieerde en toekomstbestendige wijk blijft. Daarnaast wordt ingezet op verkeersveiligheid en een prettige, groene leefomgeving.
Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft de Gebiedsvisie Centrum Aa-landen vastgesteld en legt deze ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Deze visie is tot stand gekomen in samenwerking met een deel van de grondeigenaren, belangenorganisaties en bewoners volgens de Zwolse ‘Hanza!’-methode.
Wethouder Gerdien Rots: "Centrum Aa-landen heeft een belangrijke functie voor de wijk. Door 400 woningen toe te voegen wordt het nóg meer een kloppend hart van de wijk, waar jong en oud zich thuis voelen. Met de nieuwe woningen creëren we ruimte voor doorstroming, zodat ouderen comfortabel in de wijk kunnen blijven wonen. De woningen die zij elders in de wijk achter laten, bieden plek voor jonge gezinnen en starters. Daarnaast zet het college in op een nieuw gebouw voor het Meander College en een centrum met sport- en maatschappelijke voorzieningen. Dit alles is tot stand gekomen in samenwerking met belangenorganisaties en bewoners. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige, levendige wijk waar iedereen zich welkom voelt!"
Bij het opstellen van de gebiedsvisie is intensief samengewerkt met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Via bijeenkomsten, gesprekken en inspraakmomenten hebben zij actief meegedacht en input geleverd. Deze participatie zorgt ervoor dat de visie breed gedragen wordt en aansluit bij de wensen van de wijk.
De woningen worden verdeeld in 30% sociale huur, 40% midden-huur en midden-koop, en 30% vrije sector. Een groot deel van de woningen is gelijkvloers en 70% van de woningen is groter dan regulier, om doorstroming binnen de wijk te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat doorstromers gemakkelijker verhuizen als de nieuwe woning niet veel kleiner is dan hun huidige woning.
De ontwikkeling wordt modulair uitgevoerd, wat betekent dat het gebouw met maatschappelijke voorzieningen afzonderlijk kan worden gerealiseerd van de woningbouw zonder op elkaar te hoeven wachten. Dit zorgt ervoor dat bestaande functies in het gebied kunnen blijven functioneren.
Ook worden mobiliteitsopgaven integraal meegenomen in de planvorming, zodat de bereikbaarheid en verkeersveiligheid worden verbeterd. De uitbreiding van het plangebied zorgt ervoor dat de infrastructuur rondom het gebied wordt meegenomen in de verdere uitwerking.
Met deze gebiedsvisie zet de gemeente een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het gebied. De gemeenteraad wordt gevraagd om de benodigde middelen beschikbaar te stellen voor de volgende fase: het opstellen van een ruimtelijk ontwikkelplan.