Zwolle presenteert het Ruimtelijk Toekomstperspectief. Hierin staan de plannen voor de stad en het buitengebied tot 2040, met een doorkijk naar 2050. Gemeente Zwolle zet in op groei en ontwikkeling: er komen tot 2040 18.250 tot 23.500 nieuwe woningen bij, dat is inclusief de 10.000 woningen uit de bestaande plannen. Die komen deels in de bestaande stad en deels aan de oostrand en zuidrand van de stad: in Vechtrand en ten zuiden van Zwolle Zuid. Zo zorgt Zwolle voor een passend en betaalbaar (t)huis voor elke Zwollenaar, nu én in de toekomst.
Wethouder Gerdien Rots: 'We groeien, vernieuwen én verduurzamen gebalanceerd. Wat Zwollenaren zo waarderen aan hun stad is de menselijke maat, het sociale karakter en nabijheid van het buitengebied. Daarom versterken we onze wijken met kleine inbreidingslocaties en voegen we uitbreidingslocaties toe in de stadsranden. Ten zuiden van Zwolle Zuid en in Vechtrand breiden we uit, op een manier die past bij onze stad en omgeving. Bij de uitwerking van de plannen zorgen we dat we wendbaar kunnen inspelen op veranderingen. Door in de Zwolse rivierendelta klimaatadaptief te bouwen, zijn we een inspiratiebron voor toekomstbestendig bouwen.'
Met de keuze voor woningbouw zowel in de bestaande stad als uitbreiding in de stadsranden, geeft het college invulling aan de afspraak uit het coalitieakkoord om helderheid te geven over de groei en ontwikkeling van Zwolle na 2030.
In het Ruimtelijk Toekomstperspectief staat waar we de toekomstplannen voor onze gemeente voor ons zien en welke dat kunnen zijn. Daarbij staan vijf thema’s centraal: water en klimaat, wonen, werken, mobiliteit en energie.
Dit worden onze sleutelgebieden en -projecten:
- Stadsrivier: de wateren die in de binnenstad samenkomen, vormen de groenblauwe ruggengraat van Zwolle;
- Vechtrand: klimaatbestendige uitbreiding ten oosten van de Ceintuurbaan, met een nieuwe ontsluitingsweg;
- Zwolle Zuid: uitbreiding van deze stadswijk aan de zuidkant, inclusief een nieuw station.
- Bedrijventerreinen: intensivering en uitbreiding van het kloppend hart van de economie voor Zwolle en de regio;
- De Ring: de hoofdwegen om het centrum heen worden een stadsring.
Het college vindt het belangrijk om deze ontwikkelingen zelf in de hand te houden. Het college heeft op percelen ten zuiden van Zwolle Zuid en in Vechtrand, waar in de toekomst mogelijk gebouwd gaat worden, voorlopige voorkeursrechten gevestigd. Het voorkeursrecht geeft de gemeente het eerste recht van koop van percelen in het betreffende gebied. Dat is belangrijk om speculatie en versnippering in de gebieden tegen te gaan. Over de voorkeursrechten heeft de gemeente vandaag een apart persbericht uitgedaan.
De toekomstplannen die gemeente Zwolle vandaag presenteert, zijn gemaakt op basis van gesprekken met onze partners (in vijf werkateliers tussen april 2024 en januari 2025) en inwoners (in juli 2024 en in de grote participatieronde “Doe, denk en droom mee over Ons Zwolle van Overmorgen” in het najaar van 2024). De opbrengsten hebben we een plek gegeven in dit Toekomstperspectief. De toekomstplannen liggen nog niet vast. Partners en inwoners kunnen er de komende maand hun mening over geven. Dat kan op de volgende manieren:
Online enquête invullen: zwolle.nl/omgevingsvisie