Welke regels gelden voor een beginnend bestuurder

Beginnende bestuurders zijn na twee strafpunten al de klos en raken het rijbewijs kwijt
Beginnende bestuurders zijn na twee strafpunten al de klos en raken het rijbewijs kwijt
Foto: Politie

Heb je voor het eerst een rijbewijs gehaald? Dan ben je automatisch een beginnende bestuurder. Het rijbewijs wordt dan vijf tot zeven jaar een beginnersrijbewijs genoemd. Dit geldt voor alle rijbewijzen.

Iedereen die als 16- of 17-jarige een rijbewijs haalt, is de eerste zeven jaar beginnend bestuurder. Vanaf 18 jaar geldt een periode van vijf jaar. Of je nu 18 of 58 bent. Omdat beginnende bestuurders vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen gelden voor hen speciale regels. Bepaalde zwaardere verkeersovertredingen worden geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. De bestuurder krijgt per overtreding een strafpunt. Maak je twee van deze overtredingen binnen 5 jaar? Dan wordt het rijbewijs geschorst. Ook al zijn de overtredingen gemaakt met verschillende voertuigen.

Rijbewijs geschorst?

Wanneer het rijbewijs geschorst is, moet de beginnend bestuurder een rijproef en een theorieproef afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit komt naast de straf die je nog voor de overtreding krijgt van de rechter of het Openbaar Ministerie. Weiger je het onderzoek van het CBR of zak je voor een proef? Dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Het rijexamen moet opnieuw afgelegd worden. Pas dan kun je weer in het bezit van een rijbewijs komen.

Wat telt mee?

Houdt de politie een beginnend bestuurder staande? Dan worden de volgende overtredingen geregistreerd: bumperkleven, ernstige snelheidsovertredingen (dit zijn snelheidsovertredingen die worden afgedaan via het strafrecht); het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer, veroorzaken van materiële of immateriële schade door het niet juist naleven van de verkeersregels,  het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Eerste strafpunt voor 1 oktober 2014?

Sinds 1 oktober 2014 gelden er strengere regels voor het beginnersrijbewijs. Is voor die datum het eerste strafpunt gegeven? Dan gelden de oude regels en moet het rijbewijs na drie strafpunten worden ingeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen