Vitalere 67-plussers met behulp van ‘Vitaal en Veilig Thuis’

Foto:

De gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat ouderen op een prettige en veilige manier kunt (blijven) wonen waar men dat fijn vindt. Daarom start de gemeente in samenwerking met stichting WijZ, fysiotherapeuten, brandweer, Isala, sociaal wijkteam en vele andere organisaties het project ‘Vitaal & Veilig Thuis’.

Het aantal senioren dat zich meldt bij de Eerste Hulp als gevolg van valongevallen neemt toe. Hoe kunnen senioren toch zo lang mogelijk vitaal blijven, zowel op fysiek, psychisch als op sociaal vlak? De integrale aanpak ‘Vitaal en Veilig Thuis’ geeft daar antwoord op. Donderdag 19 oktober gaat het project van start in de Aa-landen in Zwolle. “Vitaal en Veilig thuis’ heeft als doel de vitaliteit van senioren te versterken. De aanpak is enerzijds gericht op de veiligheid in en om de woning anderzijds op de activering en ondersteuning op maat, waarbij het eigen welzijnsgevoel stijgt op een of meerdere levensdomeinen (lichaam en geest, sociale relaties, materiële zekerheid, arbeid en presteren, waarden en inspiraties).

Huisbezoek Alle 67-plussers in de Aa-landen in Zwolle kunnen gratis deelnemen aan het huisbezoek. Zij ontvangen hierover vooraf een brief van de gemeente Zwolle en een kaart van Vitaal & Veilig Thuis. Op deze kaart staan de naam én foto van degene die het huisbezoek uitvoert. Tijdens het huisbezoek wordt stilgestaan bij de wensen, mogelijkheden, welzijn en behoeften van de 67-plusser, waarbij er wordt uitgegaan van wat iemand nog kan. Op basis hiervan vindt een advies plaats over de woning, valpreventie, het welzijn en een passend programma. Na afloop van dit gesprek wordt de senior uitgenodigd voor de fittest bij een fysiotherapeut

Na de fittest kan de 67-plusser doorstromen naar een beweegprogramma of een (erkende) cursus valpreventie. Als de 67-plusser dat wil, dan kan diegene in contact worden gebracht met organisaties die hem/haar verder kunnen helpen..

Samenwerking Deze integrale aanpak is gebaseerd op de interventie “de vitale samenleving, Vitaal Veilig Vallen”, een initiatief van onder andere de Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren). Om de aanpak goed te implementeren in Zwolle, werken diverse partners samen, zoals WijZ Welzijn (uitvoerder), GHOR, brandweer, politie, fysiotherapeuten, thuiszorgorganisaties, GGD, het ziekenhuis, kaderhuisarts senioren en de gemeente Zwolle.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen