Bestaanszekerheid: de gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden in Europa zwaar onderschat

Veldheer Mart de Kruif
Veldheer Mart de Kruif
Foto: Veldheren

Militaire deskundigen waarschuwen, de Veldheren spreken hun zorg uit en ook Boekestijn en de Wijk zijn niet optimistisch als het gaat om de afloop van de oorlog in Oekraïne. De gevaren uit het oosten en het westen zijn groot. Europa en ook Nederland zijn niet gewaarborgd dat de Russische agressie geen grote gevolgen heeft. Mart de Kruif zegt: bestaanszekerheid kan alleen worden gewaarborgd als er geen oorlog komt in Europa.

Generaal buiten dienst Mart de Kruif, een van de twee podcastveldheren , is er niet zeker van dat de agressie van de Russische president Vladimir Poetin niet tot grote gevolgen leidt voor Nederland. Hij benadrukt nog maar eens dat de Russische agressie niet stopt bij de grenzen tussen Oekraïne en Polen mocht Poetin de oorlog in Oekraïne winnen. De aan Oekraïne beloofde Europese granaten kunnen niet worden geleverd en dat zal gevolgen hebben voor de strijd tegen Rusland. Al langere tijd heeft De Kruif een angstige blik gericht op het oosten, mocht het fout aflopen aan de grenzen van Europa. Maar niet alleen kijkt hij angstig naar het oosten, ook in het westen schuilt een groot gevaar. Het wordt echt gevaarlijk als Donald Trump in november 2024 de verkiezingen wint. Dan blaast hij de NAVO op en zit Europa met de gebakken peren, klinkt de angst. Mart de Kruif is een van de twee veldheren die wekelijks in de podcast de ogen richt op Oekraïne. Samen met Peter van Uhm bespreekt hij de actuele situatie in de wereld. Beide mannen zijn in januari te zien en te horen in Zwolle. Volgens Mart de Kruif gaat het in de verkiezingsstrijd ook te weinig over Europese veiligheid. ”Men heeft de mond vol van bestaanszekerheid. Maar de eerste voorwaarde is dan wel dat men in vrede moet kunnen leven.”

Trump

Wie de dagelijkse podcast volgt van Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk hoort vaak het signaal dat wordt afgegeven mocht Trump de verkiezingen in 2024 winnen. Nu al hebben de republikeinen het mandaat om voldoende militaire middelen aan Oekraïne te geven ingeperkt en als Donald Trump de verkiezingen wint dan is de oorlog in Oekraïne met een paar dagen voorbij. En niemand weet waar de onberekenbare Poetin zijn tanks stopt. Europa heeft militair gezien niets in de melk te brokken en zal lijdzaam moeten toezien hoe Rusland minimaal Polen en de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) weer onder gezag wil zien te krijgen. Daarom is het zaak om zo snel mogelijk een Europese defensiemacht op de been te krijgen.

Kernwapens

Wie een beetje tussen de regels door luistert in de podcasts die over de oorlog in Oekraïne gaan, maar ook over het conflict in Gaza, weet dat de oorlog aan de grens van Europa tot enorme gevolgen kan leiden. Ook omdat Poetin van mening is dat hij in oorlog is met de NAVO en Europa. Hij kan beschikken over een bevolking van dik 140 miljoen mensen en gebruikt ze als kanonnenvoer. Een mensenleven is voor hem niets waard en zal koste wat het kost de mensen in blijven zetten. Daarnaast beschikt hij over enorm arsenaal aan kernwapens. Rusland heeft de beschikking over meer dan 6200 kernkoppen tegen 515 stuks in Frankrijk en Engeland. En Poetin is niet iemand die hiervoor schroomt mocht het zover komen. Een nieuwe koude oorlog bedreigt Europa. Maar in de vorige koude oorlog was afschrikking met ruim 5500 kernkoppen in Amerika wat leidde tot een status quo.

Europa draait door

Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit waren onlangs met Europa draait door in Zwolle. Ook daar klonk de waarschuwing dat Europees de handen ineengeslagen moeten gaan worden als het om de oorlogsindustrie gaat. Het is niet zozeer dat Poetin nu al letterlijk een oorlog wil in Europa, maar is nu zeker bezig met ondergrondse aanvallen op het Europese grondgebied. De Russen zijn massaal geïndoctrineerd in Londen, maar ook op het Europese vaste land gaan aanvallen steeds verder. De energievoorzieningen op de Noordzee zijn niet veilig en er zijn aanvallen op de kabels op de zeebodem. Steeds vaker worden vermomde verkenningsschepen gesignaleerd. Europa is hierop matig voorbereid, maar beter dan op een fysieke oorlog waarbij de Russische tanks opnieuw optrekken door Polen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen