Europa draait door: de gevolgen van de oorlog in Oekraine en conflict in Gaza worden onderschat

Europa draait door in Zwolle
Europa draait door in Zwolle
Foto: Redactie

Tim de Wit, Arend Jan Boekestijn en Helga Salemon heffen de waarschuwende vinger als het gaat om de internationale ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne en de ontwikkelingen in Gaza. De wereld wordt als het ware uiteen gescheurd en de gevolgen zijn niet te overzien. Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn waren gisteravond met Europa draait door in Zwolle en hadden Rusland-deskundige Helga Salemon meegenomen om over de ontwikkelingen te praten.

Voor de niet-luisteraars van de podcast Europa draait door moet het een schok zijn geweest om te horen hoe de internationale ontwikkelingen ook Nederland bedreigen. De Russische oorlog in Oekraïne, maar ook de gedachtewereld van Poetin kwamen uitgebreid aan de orde. Dat door het Gaza-conflict de aandacht van de oorlog in Oekraïne is afgeleid waardoor Vladimir Poetin handenwrijvend in het Kremlin toekijkt en zelf ook vuurtjes aanwakkert in het Israëlische conflict in Gaza. Des te minder aandacht voor Rusland, des te harder hij tekeer kan gaan in een zogenoemd frozen conflict. De stellingen in Oekraïne lijken betrokken en er zit weinig beweging meer in het slagveld.

Poetin

Door de duiding van Helga Salemon werd dit eens te meer duidelijk en welke persoon ‘narcist’ Vladimir Poetin is. Maar het dansen op het slappe koord kan Poetin ook de kop kosten en dat Rusland wel eens uiteen kan gaan vallen. ”Maar dat kan Poein niets schelen. Na hem de zondvloed”, kenschetste Salemon. Arend Jan Boekestijn gaf een schets van Ruslands belangrijkste man hoe hij zich opwerkte vanuit Sint Petersburg naar het Kremlin. Maar ook hoe de perestrojka en glasnost van voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov om zeep is geholpen. Hij wilde aan het eind van de jaren ’80 de Sovjet Unie met ‘openheid’ en ‘hervormingen’ vooruit helpen en een andere koers inslaan.

Welke Russische invloed er op Europa is werd duidelijk door de monoloog van Tim de Wit. Als voormalig correspondent van het Britse koninkrijk legde hij perfect de banden bloot tussen Moskou en Londen. Dat steenrijke Russen zich moeiteloos weten te nestelen in de Britse (politieke) top en appartementen bezitten die miljoenen bezitten. Oorzaak is volgens de Wit het gemak waarmee Russen de Britse nationaliteit hebben weten te verwerven. Legendarisch is zijn date met een rijke Russische vrouw waarbij hij de rekening van ruim 250 pond betaalde en met haar hondje ging wandelen.

Wereldvrede

Het conflict in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de wereldvrede, is de gedachte. Met name China is de grote motor achter vazalstaat Rusland en de banden met Iran zijn stevig. Het vermoeden bestaat dat Iran enige invloed heeft op de misdaden van Hamas op 7 oktober, wat tot een misdadige reactie van Israël heeft geleid. Dit conflict veroorzaakt enorm veel onrust in de wereld, zo ook in Nederland. Neutraal in het conflict staan is in de ogen van veel mensen onmogelijk. Dit is ook de vraag die Arend Jan Boekestijn zichzelf stelde en ook de zaal.

Ook in Nederland zijn we veel te naïef als het gaat om de beide conflicten. De waarschuwende boodschap is dat Europa niet is voorbereid op de gevolgen van de twee brandhaarden. Er is geen eenheid en dat voorkomt dat Europa een speler kan worden op de wereldmarkt. Vooral als volgend jaar Donald Trump weer als president wordt herkozen, dan staat Europa er alleen voor met een oorlog op het continent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen