F10-top van fietssteden komt samen in Zwolle

Fietsen geeft vrijheid
Fietsen geeft vrijheid
Foto: Pixabay

Zwolle is vrijdag gastheer van de F10, dat zijn achttien grote fietssteden  met ambitie. Samen met het Rijk, vervoerregio’s en provincies werken ze aan een verdere groei van het fietsgebruik in Nederland. Deze bijeenkomst staat in het teken van de European Week of Mobility.

Deze week staat het in het teken van fietsmobiliteit. Zo’n 3000 Europese dorpen en steden, waar onder Zwolle, doen mee. Dat mag ook wel, want Zwolle werd nog in 2021 uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld. De start was zondag met de sisterride van de Zwolse Soroptimisten en maandag kwam de fietscommunity bijeen voor een inpiratiebijeenkomst over fietsen in Overijssel. Marijn de Vries, als Zwolse fietsburgemeester, was dagvoorzitter en Jonne Kuyt daagde iedereen uit om na te denken om mobiliteit te heroverwegen. Gisteren werd het snuffelpoject afgeloten. Het afgelopen jaar hebben ca. 200 inwoners van de gemeente Zwolle meegedaan aan het project waarin door middel van (snuffel)kastjes op de fiets data is verzameld over luchtkwaliteit en fietsgedrag. Tijdens de bijeenkomst worden de behaalde resultaten gepresenteerd, worden ervaringen van de deelnemers opgehaald en bedanken we de deelnemers voor hun bijdrage aan het project.

Vandaag staat de fietstoer Toerist in eigen stad op het programma. De tour komt langs onderdelen vanuit de thema’s Architectuur, Infrastructuur en Stedenbouw.

Fietsprogramma Holtenbroek

Donderdag is de bijeenkomst Fietsen geeft vrijheid wat in het teken staat dat fietsen goed is voor de mens. Het fietsprogramma Fietsen geeft vrijheid is in 2018 – 2020 ontwikkeld en uitgevoerd voor inwoners in Holtenbroek die willen leren fietsen, meer willen bewegen en mobieler willen zijn. Na de succesvolle aanpak in Holtenbroek wordt het programma verbreedt en draait het nu ook in Diezerpoort en Zwolle-Zuid. Tijdens deze bijeenkomst voor deelnemers en vrijwilligers staan we stil bij het programma en vieren we dat we in de Kamperpoort nu ook gestart zijn! Wethouder Gerdien Rots is ook aanwezig bij deze bijeenkomst. De partners in dit mooie initiatief zijn Gemeente Zwolle, Travers Welzijn, ANWB, Hogeschool Windesheim, Tour de Force en De Vakmensen.

F10

En dan komen vrijdag de mensen bijeen van de F10, met onder meer afvaardigingen vanuit Zwolle, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht om elkaar te versterken en van elkaar te leren. De F10-steden investeren fors in fietsvoorzieningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen