Gymnasium Celeanum herdenkt deportatie Joden in WO II op 9 oktober bij de Rozenboom

De Rozenboom bij de voormalige gymzaal van Gymnasium Celeanum
De Rozenboom bij de voormalige gymzaal van Gymnasium Celeanum
Foto: Gymnasium Celeanum

Ieder jaar herdenkt het Gymnasium Celeanum de deportatie van de Zwolse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt op 9 oktober met de zogenaamde Rozentocht.

Leerlingen uit jaarlaag drie hebben een grote rol bij de herdenking. Zij krijgen bijzondere gastsprekers tijdens hun mentorlessen en bij het vak tekenen maken zij een opdracht met Oost-Indische inkt over De Rozenboom. Onderdeel van de herdenking is een rozentocht. Deze tocht gaat vanaf het huidige Gymnasium Celeanum-gebouw aan de Westerlaan naar de voormalige gymzaal van het vroegere pand van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Daar zullen de leerlingen de namen noemen van de mensen die gevangen zaten in deze gymzaal en een roos neerleggen bij het monument De Rozenboom. Na het namen noemen volgt een minuut stilte. Historicus Jaap Hagedoorn en de wijkwethouder Paul Guldemond zullen kort het woord voeren en er is een muzikaal intermezzo.

In het atrium van het Gymnasium Celeanum aan de Zoom 37 kunnen bezoekers in de week voor de herdenking de tentoonstelling ‘Jodenvervolging in 12 portretten’ bekijken met levensverhalen van Joodse Zwollenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie over deze tentoonstelling

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen