Klachtenregen over invoering diftar in Zwolle

Foto: Redactie

Er zijn bij schoonzwolle.nl maar liefst 822 klachten over het nieuwe afvalsysteem binnengekomen. Alle klachten zijn gebundeld in het rapport Afvalboete.

Sinds de invoering van een gedifferentieerd afvalsysteem, in de volksmond diftar, regent het klachten over het dumpen van afval bij de ondergrondse containers, maar ook over de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal. Brammert Geerling van de SP zegt: “De conclusie is dat het nieuwe afvalsysteem zorgt voor een enorm gedoe, het duur is voor de inwoners en het leidt tot dumping.”

Volgens Geerling gaat het gros van de klachten over dumping van afval. Daarbij groeien de zorgen over ongedierte. Dat wordt gevolgd door klachten over gedoe, waarvan de helft gedoe met de luierinzameling betreft. Als derde komen klachten over oneerlijkheid, waarbij hogere kosten en verdeling tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens genoemd worden. Geerling: “Ik wil dat Zwolle schoner wordt. Dit afvalsysteem maakt de stad alleen maar viezer, terwijl het inwoners op kosten jaagt en het als oneerlijk wordt ervaren. Daarom moet de gemeente zo snel mogelijk stoppen met de afvalboete.”

Eerder kaartte Geerling aan dat mensen in een rolstoel niet goed bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen. De opening zit voor hen te hoog. Daar is na voorstellen van de SP inmiddels wat verandering in gekomen. Geerling: “Mensen die niet bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen, mogen hun afval in de ondergrondse container doen met een speciale pas. Dat heeft de gemeente bevestigd. Maar uit meldingen blijkt dat niet iedereen die dat nodig heeft deze pas krijgt. Dat moet de gemeente snel oplossen.”

Als het goed is worden vanmiddag de cijfers bekendgemaakt van het onderzoek dat wethouder Paul Guldemond heeft ingesteld. Voorlopig houdt hij vast aan gewenning en probleempjes met de invoering van het nieuwe stelsel.

  • Lees meer over diftar in Zwolle
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen