Vuurwerkverbod Zwolle in de maak: over drie jaar geen vuurwerk meer

Voor of tegen, er komt een vuurwerkverbod in Zwolle
Voor of tegen, er komt een vuurwerkverbod in Zwolle
Foto: Pixabay

Als het aan de Zwolse gemeenteraad ligt dan komt er over drie jaar een vuurwerkverbod. Daarmee sluit het aan bij de wens van een flink aantal steden om dit verbod in te stellen. Omdat de rijksoverheid hierover geen besluit neemt, nemen gemeenten zelf het heft maar in handen en er zijn al steden waar nu al een vuurwerkverbod geldt.

Het afsteken van consumentenvuurwerk is in veel gemeenten een punt van discussie waarbij voor en tegenstanders van dit verbod lijnrecht tegenover elkaar staan. Onder meer artsen, politie en de brandweer adviseren een verbod omdat vuurwerk veel nadelige gevolgen kent. Met name het aanslag slachtoffers dat zich rondom de jaarwisseling meldt op de Eerste Hulp of huisartsenpost is groot. Daarbij komt dat illegaal vuurwerk steeds zwaarder wordt. Zwaar illegaal vuurwerk, zoals nitraten en cobra’s, was verantwoordelijk voor de meeste letsels. Ook het aantal vuurwerkslachtoffers onder de 12 jaar stijgt fors en zij lopen brandwonden of oogletsel op. Daarbij is de schade door het afsteken van vuurwerk zo’n 10 á 15 miljoen euro. Ook stoot vuurwerk zo’n 3.5 miljoen kilo CO2 uit.

Of het ooit tot een landelijk verbod komt is niet zeker. In politiek Den Haag is nog steeds weerstand tegen een algeheel vuurwerkverbod.

Voorstanders van vuurwerk zien het afsteken van vuurwerk als een traditie, dat het erbij hoort en dat het de feestvreugde verhoogt. Daarbij ziet men dat een vuurwerkverbod niet te handhaven is. De afgelopen jaarwisseling stak een kleine 20 procent van de mensen zelf vuurwerk af.
In Zwolle wordt langzaam wél naar een vuurwerkverbod toegewerkt. De komende twee jaarwisselingen mag vooralsnog consumentenvuurwerk worden afgestoken, de jaarwisseling van 2024 op 2025 wordt het aantal locaties waar vuurwerk mag worden afgestoken beperkt en daarna komt er een verbod. Wel wordt gezocht naar ideeën om bijvoorbeeld eindejaarshows te gaan houden.
Het aantal burgemeesters dat voor een vuurwerkverbod is wordt alsmaar groter. De argumenten zijn dat de schade die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt voor mens, samenleving, economie en milieu te groot is.  De vrijheid voor consumenten om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling zou daar niet (langer) tegen opwegen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen