Zwolse energietoeslag kan er voor zorgen dat mensen geen betalingsachterstand energie oplopen

De energierekening stijgt razendsnel en brengt mensen in problemen
De energierekening stijgt razendsnel en brengt mensen in problemen
Foto: Pexels

Het is maar goed dat Zwolle de energietoeslag van 800 euro uitbetaalt aan de minima. Dit voorkomt wellicht achterstand op het betalen van de energierekening. De gemiddelde betalingsachterstand is opgelopen met bijna 40 procent. Deze bedroeg vorig jaar 550 euro.

Zwolle keert aan huishoudens met een laag inkomen (tot 130% van het sociaal minimum) op korte termijn de 800 euro energiecompensatie uit. Zwollenaren met een laag inkomen wonen vaak ook nog in de slechtst geïsoleerde, nog niet voldoende verduurzaamde woningen waardoor zij dubbel geraakt worden en hun energienota nog hoger wordt. Zij krijgen daardoor nu al te maken met betalingsproblemen.

Volgens Guy Colpaert, directeur van Intrum in de Benelux, is het door de prijsstijgingen het moeilijker geworden om de energierekening te betalen. Al in de tweede helft van vorig jaar stegen de gas- en elektriciteitsprijzen razendsnel door relatief lage gasreserves en snel economisch herstel na de coronacrisis. Nu de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de energieprijzen opnieuw de hoogte in heeft gejaagd worden meer betalingsproblemen verwacht bij Nederlanders. De pijn doet zich vooral voelen wanneer een energiecontract van een klant afloopt.

Veel mensen met een schuld bij de energieleverancier treffen een betalingsregeling. Dat was in 2019 nodig bij drie op de tien mensen, eind vorig jaar was dit al bij zeven op de tien klanten het geval.

Schuldhulpverleners vrezen ook voor de gevolgen van de stijgende energieprijzen. De tienduizenden mensen die aankloppen bij schuldhulpverleners hebben zo’n klein budget dat ze niet zomaar honderden euro’s extra kunnen besteden aan gas of elektra, waarschuwde de belangenvereniging NVVK.

De regering besloot de gevolgen van de prijsstijgingen te verzachten door onder andere de btw op gas en elektra te schrappen. Ook maken de allerarmsten aanspraak maken op een eenmalige toelage van 800 euro als compensatie voor de energiecrisis.

De Zwolse wethouder Dorrit de Jong zegt: “We vinden het belangrijk om inwoners te compenseren voor de al maar stijgende energieprijzen. Veel Zwollenaren hebben moeite om het hoofd boven water te houden door een stijgende gasrekening. We willen als college daarom nu alvast actie ondernemen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat inwoners in de financiële problemen komen.”

Lees ook:

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen