Tussen zonsondergang en zonsopgang niet meer recreëren op de Wijthmerplas

In de avond en nachturen is de Wijthmenerplas gesloten om overlast tegen te gaan
In de avond en nachturen is de Wijthmenerplas gesloten om overlast tegen te gaan
Foto: Google Maps

Huisregels op de Wijthmerplas moeten zorgen voor meer duidelijkheid in het gebruik van de plas. Daarmee wil men de veiligheid rondom de plas beter maken. Vanaf 1 mei gelden er huisregels voor alle bezoekers van het Zwolse recreatiegebied. Deze huisregels worden ingevoerd voor het gehele terrein, zodat bezoekers en omwonenden nog meer kunnen genieten van water, natuur, recreatie en evenementen en overlast wordt beperkt. De huisregels worden zichtbaar geplaatst op borden op het terrein.

Omwonenden ervaren overlast van zogenaamde nachtrecreanten op en rondom de Wijthmenerplas. Overdag gaat alle recreatie goed samen, maar in de late avond en nacht zijn er ook regelmatig mensen aanwezig. Om dit in goede banen te leiden wordt er voor gekozen om de plas tussen zonsondergang en zonsopgang te sluiten.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Ik denk dat deze huisregels ondersteunend zijn aan het gezamenlijk gebruik van dit recreatiegebied. Door duidelijk te zijn over wat wel en niet mag, kunnen zowel bezoekers, ondernemers als omwonenden optimaal genieten van deze mooie plek.”

De nieuwe regels, die aanvullend zijn op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), houden onder meer in dat er tussen zonsondergang en zonsopgang geen toegang meer is tot het gebied. Er zijn een paar uitzonderingen: Leisurecentrum Lakeside blijft rechtstreeks bereikbaar. Ook zijn er gebruikers die een ontheffing hebben gekregen, zoals het duikteam van de brandweer. Het fietspad rondom de plas mag na zonsondergang wel gebruikt blijven worden.

Daarnaast betekent invoering van de huisregels dat er gericht opgetreden kan worden door de beheerder van ROVA en toezichthouders van de gemeente. Bij excessen voor en na openingstijden kan de politie handhavend optreden. Zo kan overlast zoveel mogelijk worden voorkomen of gericht worden aangepakt.

Voor mensen of organisaties die iets willen organiseren in het gebied geldt dat zij zich moeten melden bij de beheerder of de gemeente. Samen met de huisregels en de borden die worden geplaatst wordt het voor iedereen zo duidelijker wat wel en niet is toegestaan.

De huisregels gaan ook over zaken als gebruik van het water, afval, huisdieren, open vuur, kamperen, parkeren, geluid en sanitaire voorzieningen.

Na een jaar evalueren

De omwonenden hebben aangegeven positief tegenover de invoering van de huisregels te staan, omdat daarmee de overlast kan worden beperkt. Wel gaven zij aan graag na een jaar na invoering een evaluatie te willen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen