Laatste grafzerk in Academiehuis De Grote kerk herlegd

De laatste grafzerk wordt herlegd in Acacemiehuis De Grote Kerk
De laatste grafzerk wordt herlegd in Acacemiehuis De Grote Kerk
Foto: Academiehuis De Grote Kerk

Jolanda Comino, directeur Van Wijnen Zwolle en Coby Zandbergen, directeur van het Academiehuis, hebben de laatste zerk herlegd in Academiehuis De Grote Kerk. Het is de afsluiting van een groot deel van de restauratie van de kerk: de vloervelden. Door deze restauratie zijn de vloeren ook veel geschikter gemaakt voor exposities en andere bijeenkomsten.

De vloeren zijn verduurzaamd (vloerverwarming), gerestaureerd en opgehoogd, dit was nodig omdat in de loop van de eeuwen de vloer in de zuidhal behoorlijk was verzakt (tenminste 15 cm). Door de restauratie van de vloeren, probeert men niet alleen de historie te bewaren en bewaken, maar de kerk zelf ook te verduurzamen en het klimaat te verbeteren. Zo wordt het gebouw toekomstbestendig. Daarbij was de coronapandemie weliswaar een last voor de exploitatie, maar ook een kan voor de restauratie omdat er toch geen publiek mocht komen. Coby Zandbergen: ”We hebben alle vloeren strak achter elkaar kunnen restaureren in plaats van over een grotere tijdsperiode. Het levert ongeveer een versnelling van een half jaar op. Door deze restauratie zijn de vloeren ook veel geschikter gemaakt voor exposities en andere bijeenkomsten.”

De Grote of St. Michaëlskerk is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. Uit de inrichting komt een uitzonderlijke en zichtbare rijkdom naar voren. Vooral de aanwezigheid van meerdere, in dit formaat uitgevoerde inrichtingsstukken is zeldzaam in Nederland.

De komende jaren wordt het grootste rijksmonument van Zwolle bijna volledig gerestaureerd. Stichting Academiehuis de Grote Kerk Zwolle ontving hiervoor ruim 3,5 miljoen euro subsidie van het rijk. Met deze bijdrage is 80 procent van de kosten gedekt. Voor het overige deel rekent het Academiehuis op bijdragen van fondsen en particulieren. Naast de vloeren die voor het overgrote deel uit grafzerken bestaan, worden er ook restauratiewerkzaamheden verricht aan de buitengevels, de dakconstructie en het schilder en stucwerk aan de binnenzijde. Ook het houten interieur, waaronder de daverende preekstoel, die Adam Straes maakte in 1617-1622 en het koorhek uit 1597, gemaakt door Swier Kistemaker worden daarbij in volle glorie hersteld.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen