Anna van der Breggen neemt afscheid als Koningin van de Muur van Huy

Anna van der Breggen
Foto: Redactie

Als Anna van der Breggen rond twaalf uur de muur van Huy beklimt is het de laatste keer dat ze dat doet als wielrenner. De zesvoudig winnaar van de Waalse Pijl neemt afscheid. Zes keer op rij zegevierde de Zwolse renster op het steile klimmetje in de Belgische Ardennen.

Niemand weet wat er vanmorgen is besproken in de teambus van SDWorsx. Een ding is zeker: er moet gewonnen worden, dat wil SDWorx altijd en is het aan het stand verplicht. Is het Anna van der Breggen die voor haar zevende titel gaat of kiest men voor Demi Vollering, die in topvorm is? Wellicht mogen beide rensters voor eigen kans gaan. Vollering werd de afgelopen week twee keer heel nipt verslagen. In de Brabantse Pijl verloor ze in een millimetersprint van Ruth Winder en zondag was de marge met Marianne Vos net ietsje meer. Daarentegen was het Anna van der Breggen die zondag in de Amstel Goldrace de koers in het begin hard maakte en daarna liet lopen. Ze kampte met de naweeën van een verkoudheid.

Vandaag wil de frêle Zwolse in vorm zijn. Sinds 2015 is ze onverslaanbaar op de Muur van Huy, een pukkel in de Ardennen maar o zo stijl en zwaar. Het is het slotakkoord van een rit over 130 kilometer met de start al om half negen. Traditioneel kent de Waalse Pijl een loodzware finale met de passage op de Muur van Huy, de côte de Ereffe en côte du Chemin als voorproefje op de machtsprint tegen dé muur. Een finale die voor Van der Breggen zo bekend is.

De Anne’s

De concurrentie is dit jaar groter dan andere jaren. Met name Annemiek van Vleuten (Movistar) is gebrand om zich dit jaar tot koningin van Huy te laten kronen. Ze heeft met wielrenner Reinier Honig naar Huy afgereisd om te trainen. Vier keer fietste ze de muur van Huy op met Honig in de rol van Anna van der Breggen. Ook Marianna Vos (Jumbo Visma) is in vorm op dit moment. Ze won zondag de Amstel Goldrace en schreef ook al Gent Wevelgem op haar naam. Daarbij is zij ook al vijfvoudig winnaar van de klassieker. In 2007, 2008, 2009, 2011, 2013 kwam ze als eerste boven.  De twee Anne’s moeten het echter opnemen tegen een ijzersterk collectief van SDWorx, waarbij ploegleider Danny Stam een tactiek heeft uitgetekend die moet leiden tot winst.

Luik-Bastenaken-Luik

Zondag staat de derde aflevering van het Ardense trio op de wieleragenda. Daar is het collectief van SDWorx mogelijk nog sterker omdat ook Chantal Blaak op de startlijst staat. Het is voor Anna van der Breggen de laatste klassieker in haar wielercarrière. Want na de finish in Luik gaat de blik op de Olympische Spelen waar ze haar actieve carrière af wil sluiten met de wegrace en de tijdrit. Ze is heersend Olympisch Kampioen en wil ‘dat truitje’ nog een keer winnen, het liefst twee keer. Vijf jaar geleden werd ze derde op de Olympische tijdrit in Rio de Janairo.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden