Vol is vol: Zwolle moet haast maken met bootjesbeleid

Vol is vol voor de ligplekken pleziervaart in het Almelose Kanaal
Vol is vol voor de ligplekken pleziervaart in het Almelose Kanaal
Foto: Redactie

Het is druk op het Zwolse water. De pleziervaart neemt hand over hand toe en de overlast wordt steeds groter. Op sommige momenten is het zelfs filevaren door de Zwolse grachten. Daarnaast is er een schrijnend tekort aan ligplaatsen voor alle bootbezitters.

De populariteit om te gaan varen neemt hand over hand toe. Het aantal huurbootjes is in Zwolle de laatste jaren flink toegenomen en ook lijkt het bezitten van een bootje een nieuwe trend te zijn geworden. Wie een bootje koopt moet ook een aanlegplek zien te vinden en die zijn er nauwelijks. In de stadsgrachten mogen geen bootjes worden neergelegd, dus wijkt iedereen uit naar het omliggend water, met soms kleine ‘bootjes-oorlogen’ tot gevolg.

Bootje eruit, bootje er in

Wie een bootje koopt moet een ligplek zien te vinden en dat is nagenoeg onmogelijk, of men moet een ander bootje uit het water halen. Op een aantal plekken ligt nog een half gezonken bootje, maar ook dat wordt steeds schaarser. Het probleem is dat iedereen buiten de grachten een bootje neer mag leggen. Veel plekken zijn ‘geclaimd’ door aanwonenden aan het water die uiteraard de plek voor hun huis willen gebruiken als aanlegplaats.

Huurboten

De bootverhuur heeft inmiddels ook een vlucht genomen. De drie verhuurders beschikken inmiddels over een flinke armada van huurboten. En huurders hebben nou eenmaal niet in de gaten welke gevolgen zij veroorzaken door onkunde. Met name de boten met verbrandingsmotor zorgen voor overlast door te hard varen, maar ook door luide muziek aan boord. Veelal hebben de boothuurders niet in de gaten wat ze ‘aanrichten’ op het water.

Beleid vertraagd

Een jurist van de gemeente Zwolle zegt dat bootjes-beleid is vertraagd vanwege de coronacrisis, maar erkent dat er wel iets moet gebeuren om het watergebruik te reguleren. Het is inmiddels bekend dat de klachten hand over hand toe zijn genomen. Er zijn zelfs al aangiftes gedaan wegens poging tot vernieling door hardvaarders. Te hard varen heeft onder meer tot gevolg dat door de golven drijvende terrassen zorgen voor schade aan boten. Maar ook wordt schade aan de natuur toegebracht.

Lees ook:

 

Langzaam varen
Waarschuwing om niet te hard te varen

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen