Bordjes moeten ‘hardvaarders’ langzamer doen varen in en om de Zwolse grachten

Hardvaarders worden gewaarschuwd
Foto: Rein Tuininga

Langzamerhand verschijnen nieuwe bordjes in beeld van de ‘schippers’ die door de Zwolse wateren varen. Veel houden zich aan de snelheid, maar een flink deel ook niet. Daarnaast komen er ‘nieuwe trends’ die tot veel overlast leiden van de bootbewoners.

Racende speedboten, luidruchtige muziek en zelfs het dieptepunt van een bootkaraoke; woonbootbewoners kennen het allemaal. De etiquette op het water wordt er niet beter op, zeker nu het volop zomer is en de vaarliefhebbers tot soms diep in de nacht door de grachten varen. Met name de hardvaarders is een doorn in het oog van veel waterbewoners en daarom zijn er bordjes gemaakt om de te snelle vaarders te laten weten dat zes kilometer per uur het maximum is in de Zwolse grachten. Inmiddels hangen er zo’n vijftien bordjes aan woonboten.

De belangstelling is groot om  aan deze actie mee te doen. Want veel mensen krijgen steeds meer moeite met het gedrag van watersporters. ”Als mensen zich  normaal gedragen dan is er niets aan de hand. Maar er gaat wel eens wat alcohol door de keel en dan wordt men luidruchtiger of de gashendel wat verder open gedraaid…”, zegt een waterbewoner.

‘hardvaarders’

Hardvaarders hebben vaak  niet in de gaten wat de gevolgen zijn voor mensen die op het water wonen, maar ook de schade aan de natuur. Het meest extreme geval is een speedboot die vorig jaar mei door de grachten racete en nogal wat schade achterliet. Maar ook zijn er nachtvaarders die nogal luidruchtig aanwezig zijn of de gettoblaster tot een maximum opendraaien.

”Iedereen die op het water woont weet dat er overlast is. En dat is op zich niet erg, we zijn er aan gewend. Maar de uitwassen moeten worden tegen gegaan. Daarom worden hardvaarders gewezen op de maximum snelheid en het verzoek zich er aan te houden.”

Tip ‘schippers op het water’: de snelheid die een wandelaar op de wal heeft is ongeveer de maximum snelheid in de grachten….

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden