Hardvaarders verstieren het voor de anderen

Het Almelose Kanaal in Zwolle
Het Almelose Kanaal in Zwolle
Foto: Eigen foto

ZWOLLE – Wie op het water gaat wonen weet wat de gevolgen zijn. Pleziervaart die langs komt, rokende barbecueboten vol jolige mensen maar voornamelijk veel rust. Maar af en toe zijn er mensen die het voor anderen verstieren. Woensdagnacht kwam een speedboot volgas door het Almelose Kanaal varen met losgeslagen boten en terrassen en heel veel mensen die wakker schrokken.

Woensdagnacht rond één uur kon een ‘stuurman’ van een speedboot zich niet inhouden en trok de gashendel helemaal open en voer op hoge snelheid door het Almelose Kanaal. Eerder op de dag was hij al rustig naar de stad gevaren, maar blijkbaar was de nacht tè aantrekkelijk om zich te gedragen. De slapende bootbewoners schrokken zich rot en lagen te deinen op het water. Terrassen bonkten tegen de boten en sommige sloegen los.

Ontwetendheid

Bij veel mensen die het water op gaan heerst er onwetendheid over de gevolgen van de golfslag voor de waterbewoners. Met name snelle speedboten en waterscooters maken zich daar ‘schuldig’ aan door veel te hard te varen. De golfslag van het water zorgt er voor dat woonarken en woonschepen lange tijd flink liggen te deinen op het water. En dat er een maximum snelheid bestaat van zes kilometer per uur is de meeste mensen helemaal onbekend. En vooral als het diep in de nacht is als de nachtvaarders een rondje door de grachten maken. Vorig jaar werd er ook met de regelmaat laat in de avond ‘geracet’ door de Zwolse grachten. Voor sommigen blijkt de Schoenkuipenbrug het sein om de gashendel nog verder open te draaien.

Gezellig

Je hoort geen waterbewoner klagen over de pleziervaart. Vaak is het gezelligheid troef. Als je in de avonduren op je terras zit te eten of een wijntje te drinken; hoort de pleziervaart er gewoon bij.  Veelal is de pleziervaart gewoon gezellig. Er wordt wat gedronken aan boord van de boten en dat maakt de sfeer gewoon leuk. Zelfs als het een boot vol mensen is die wel in een heel jolige bui zijn, ook dan weet men dat het erbij hoort.

Drukker

Door het mooie weer van de afgelopen week leert dat het steeds drukker wordt met pleziervaart in de Zwolse grachten. Meer mensen kopen een bootje en leggen deze aan op een vrije plek aan de wal. De meeste liefhebbers gaan regelmatig varen en onderhouden het vaartuig met alle liefde, een aantal echter niet met als gevolg: half of helemaal gezonken bootjes en soms raakt een bootje los en drijft weg.

 

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen