Vakantie over de grens steeds minder vanzelfsprekend

Foto:

Sommige landen of delen van landen hebben een oranje reisadvies (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen) of rood reisadvies (reizen afgeraden) gekregen vanwege de gezondheidssituatie in die landen door het coronavirus. Dat gaat onder meer op voor heel België, Luxemburg, Zweden, Catalonië en delen van Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Wie terug naar Nederland reist vanuit een land dat een oranje of rood reisadvies heeft wordt dringend geadviseerd om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. In het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken is te lezen of thuisquarantaine bij terugkomst een dringend advies is. De Reisapp van het ministerie geeft altijd de meeste actuele informatie over de adviezen. De thuisquarantaine geldt ook als er geen klachten zijn die lijken op corona. Deze quarantaine in Nederland kan thuis, maar ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf zoals een hotel. Het maakt niet uit wat het reisadvies was voor het land of de streek toen u daar aankwam of dat het reisadvies tijdens het verblijf veranderde. Ook als vakantiegangers direct naar Nederland terugreizen wanneer het advies verandert wordt hen dringend geadviseerd twee weken in (thuis)quarantaine te gaan.

België

De Belgische krant De Morgen meldt vandaag dat na Vlaanderen nu heel België oranje kleurt op de coronawereldkaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding, het ECDC. In Nederland is dat land nog geel, maar dat kan dus elk moment worden aangepast. Het omslagpunt van geel naar oranje ligt bij 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Volgens de nieuwssite The Local Spain tellen Spaanse hotels momenteel meer annuleringen dan reserveringen. Hotelketens in de Balearen overwegen om in augustus de deuren weer te sluiten wanneer de situatie niet verbetert. Dit is de laatste stand van zaken in Europa volgens het ECDC:

Bron: ECDC

Wanneer u uit een rood of oranje gebied komt moet u twee weken op dezelfde plek blijven en geen bezoek ontvangen. Inkomende reizigers mogen niet terugkeren naar het land van herkomst. Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus mag u na veertien dagen stoppen weer naar buiten. Voor thuisquarantaine gelden de volgende leefregels:

 • U werkt thuis en gaat niet met openbaar vervoer.
 • Alleen als u in de zorg werkt, mag u onder bepaalde voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
 • Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
 • Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn. U heeft zo weinig mogelijk contact met uw huisgenoten en blijft zo veel mogelijk op anderhalve meter afstand. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar neem telefonisch contact op met de arts.
 • Laat anderen boodschappen doen. Als dit niet kan, mag u wel even naar buiten om een boodschap te doen. Maar alleen als u geen klachten heeft.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • Kinderen van twaalf jaar en jonger mogen naar school of sporten.
 • Als u klachten krijgt, mag u niet naar buiten. U kunt zich laten testen bij de GGD. Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts. U blijft thuis en u heeft geen contact met anderen totdat de testuitslag bekend is. Als uit de coronatest blijkt dat u geen corona heeft, dan blijft u in thuisquarantaine totdat de veertien dagen voorbij zijn. Als uit de coronatest blijkt dat u wel corona heeft, dan wordt door de GGD een bron- en contactonderzoek gestart.

Uitzonderingen

Bepaalde groepen reizigers vallen onder een uitzonderingscategorie, waarbij het niet uitmaakt uit welk land zij vertrokken. Deze groepen hoeven bij terugkeer niet veertien dagen in quarantaine, behalve als zij klachten hebben. Het gaat daarbij om de volgende groepen:

 • Transitpassagiers die via Nederland willen reizen en die de internationale transitzone van de luchthaven niet verlaten;
 • Zorgprofessionals, alleen als zij naar Nederland reizen voor werk (inclusief medische onderzoekers en zorgpersoneel voor de ouderenzorg);
 • Grenswerkers als zij voor hun werk reizen;
 • Personen werkzaam in het transport als zij voor hun werk reizen;
 • Diplomaten als zij voor hun werk reizen;
 • Personeel van internationale organisaties en personen die uitgenodigd zijn door internationale organisaties, als zij voor hun werk reizen;
 • Militair personeel, als deze medewerkers voor hun werk reizen;
 • Humanitaire hulpverleners, als zij voor hun werk reizen;
 • Personeel ten behoeve van civiele bescherming, als deze medewerkers voor hun werk reizen.
 • Zeevaarders met een zeemansboekje (behalve zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart);
 • Personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie in Nederland te bezoeken. Hierbij gaat het om reizen in uitzonderlijke gevallen. Een uitzonderlijk geval is bijvoorbeeld een terminaal ziek familielid bezoeken of een begrafenis bijwonen. Het is bedoeld voor de eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden. Partner en kinderen zijn eerstegraads en kleinkinderen zijn tweedegraads.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden