Advies van de dierenarts: een kat met ademnood altijd even na laten kijken

De kat Madelief
Foto: Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland

”Als uw kat hoest of benauwd lijkt te zijn is dit zeker een reden om hem/haar te laten nakijken door een dierenarts. Astma is een aandoening waarmee een kat goed kan leven, wel is in veel gevallen levenslange behandeling nodig”, dat zegt dierenarts Femke Hemmink-Witjes van Dierenartsenpraktijk Zwolle-Zwartewaterland.

Een aantal weken geleden kwam Madelief op het spreekuur. Madelief is een Ragdoll poes van 1 jaar oud. Ze hoestte wat en het leek alsof er wat in haar keel zat. Haar eigenaar was bang dat er misschien een haarbal vast zat. Na het eerste onderzoek werd er gedacht aan een keelontsteking. Een behandeling daarvoor werd ingezet. Een dag later kwam Madelief echter terug naar de praktijk. Haar toestand was verslechterd. Ze was nu echt benauwd geworden, ze had een wat piepende ademhaling.

Bloedonderzoek

Om meer te weten te komen werd er bloedonderzoek gedaan en werden er röntgenfoto’s gemaakt. Hieruit bleek dat Madelief zeer waarschijnlijk last had van astma. Meteen hebben we haar hiervoor sterke ontstekingsremmers gegeven. ”Daarnaast hebben we haar ook een nachtje in de zuurstofkooi gezet. Dit is een opnamehokje waar we extra zuurstof kunnen geven. Voor langere tijd een zuurstofmasker opzetten is niet zo makkelijk bij een dier, hiervoor hebben wij dus een zuurstofkooi!”

Opgeknapt

De volgende ochtend was Madelief een heel stuk opgeknapt. Ze kon weer rustiger ademhalen. Ze mocht naar huis met medicatie! ”We hopen Madelief uiteindelijk van de pilletjes af te kunnen krijgen. Dan kan ze alleen met een inhalator (pufje) worden behandeld. Dat gaat alleen als ze zelf een beetje meewerkt, ze moet nog een beetje wennen aan een kapje op haar neus.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden