Kick-off NON-STOP in Zwolle: Slimme en duurzame digitalisering belangrijk voor regionale havens 

Scheepvaart is belangrijk voor Zwolle
Scheepvaart is belangrijk voor Zwolle
Foto: Port of Zwolle

In hotel Lumen wordt morgen het NON-STOP kick-off event gehouden. Dit EU-project staat voor groene, digitale transitie van de havens in het Noordzeegebied. Op het gebied van digitalisering neemt Port of Zwolle het voortouw. De aftrap van dit project is – hoe toepasselijk – is in het PEC Zwolle stadion. Het havenbedrijf stapt in het EU-project NON-STOP, wat staat voor New smart digital Operations Needed for a Sustainable Transition Of Ports.

De regionale havens van Kampen, Meppel en Zwolle hebben in 2016 hun krachten gebundeld om meer slagkracht te krijgen. Dat heeft positief uitgewerkt, want sinds die tijd is de op- en overslag van containers en bulkgoederen enorm gegroeid. Om als havengebied te kunnen groeien, om bij te dragen aan de ambitie van Regio Zwolle is ontwikkeling binnen het havenbedrijf van groot belang. “Port of Zwolle zet zich onder andere in voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan”, aldus Jeroen van den Ende, managing director van Port of Zwolle. “Zo willen we ons ontwikkelen tot een moderne en duurzame haven. Daarbij is digitalisering ook belangrijk”.  

Havengeld

Er is wel steeds meer digitalisering binnen de havens. Maar nog steeds is het innen van havengeld een taak van de havenmeester. Het digitaliseren van de havengelden is sneller en efficiënter. De schippers kunnen zich dan registeren via een app en het havengeld op die manier betalen. Dit is wel zo prettig voor de schipper en hoeft hij niet te wachten op de havenmeester. Bovendien zorgt deze digitale oplossing voor extra veiligheid in de havens. Er is tenslotte camerabewaking nodig om het verkeer in de havens te controleren.

NON STOP

Port of Zwolle is projectleider voor het Europese project NON-STOP. Tijdens het kick-off event worden de internationale deelnemers meegenomen in de wereld van digitalisering van de binnenhavens. Pilots worden toegelicht door (inter)nationale sprekers. Samen gaan zij op zoek naar de beste oplossingen voor slimme en duurzame digitalisering van de binnenhavens. 

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan PEC Zwolle. Daar gaan de deelnemers zien hoe digitalisering wordt toegepast binnen de voetbalwereld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen